Poplave u Hongkongu i na jugu Kine poslije rekordnih padavina

Meteorološki zavod saopštio je da je pljusak, koji je počeo u četvrtak, najveći u Hongkongu u skoro 140 godina

2182 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Hongkonga, Foto: Reuters
Detalj iz Hongkonga, Foto: Reuters

Velike poplave zahvatile su Hongkong i gradove na jugu Kine, poslije najvećih padavina u tom regionu otkad se bilježe podaci, prenio je BBC.

U Hongkongu su u petak, 8. septembra, ulice i stanice podzemne željeznice bile pod vodom, dok su zvaničnici naložili da ne rade škole.

Meteorološki zavod saopštio je da je pljusak, koji je počeo u četvrtak, najveći u tom gradu u skoro 140 godina.

Vladine službe su bile primorane da sprovode operacije spasavanja, dok se na fotografijama može vidjeti kako se građani probijaju poplavljenim ulicama.

Vlasti Hongkonga saopštile su u petak da su zbog nevremena najmanje 83 osobe hospitalizovane u posljednja 24 sata. Kiša je takođe izazvala odrone koji su blokirali puteve.

Hongkonška meteorološka opservatorija je izvijestila da su zabilježene padavine od 158,1 milimetar po satu, što je najviše od kad su počeli da se bilježe podaci u tom gradu 1884.

Jaka kiša je zahvatila i južnu Kinu, a grad Šenžen – prekoputa Hongkonga u kontinentalnom dijelu Kine – zabilježio je najveće padavine otkad su 1952. počeli da se bilježe ti podaci.

U provinciji Guangdong, u kojoj se nalazi Šenžen, otkazane su stotine letova, dok su lokalne vlasti upozorile na bujične poplave i savjetovale stanovnike nižih područja da razmotre evakuaciju.

Desetine miliona ljudi žive u gusto naseljenim priobalnim oblastima na jugu Kine.

Bonus video: