HRV: Avganistanski talibani vrše zločin protiv čovječnosti nad ženama i djevojkama

Avganistanskim ženama zabranjeno je srednje i visoko obrazovanje i dozvoljeno im je da rade samo ograničen broj poslova

4139 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW) saopštila je danas da talibanske vlasti u Avganistanu vrše zločin protiv čovječnosti svojim postupanjem prema ženama i djevojkama u toj zemlji i pozvala da se sprovede međunarodna istraga kako bi se "obezbijedio put ka odgovornosti", prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Otkako su zbacili avganistansku vladu koju je podržavao Zapad i preuzeli zemlju u avgustu 2021, talibani su uveli ograničenja koja se odnose na oblačenje žena, slobodu kretanja, pravo na rad i učenje.

HRW je u izvještaju objavljenom danas istakao da, iako su muškarci u Avganistanu takođe bili izloženi "ozbiljnim kršenjima" njihovih ljudskih prava, diskriminacija žena je očigledna zbog "sveobuhvatnih ograničenja usmjerenih na žene".

Prema izvještaju HRW, talibanski "rasprostranjeni i sistematski napad na žene" predstavlja "zločin protiv čovječnosti kao progon usmjeren na žene i djevojčice", prenosi RSE.

Istraga Međunarodnog krivičnog suda je neophodna jer bi "mogla da obezbijedi put ka odgovornosti za zločin protiv čovječnosti", dodaje se u saopštenju.

"Talibansko okrutno i metodično uskraćivanje osnovnih prava ženama i devojkama i njihovo uklanjanje iz javnog života privuklo je globalnu pažnju", rekla je u izveštaju Elizabeth Evenson iz HRW.

Avganistanskim ženama zabranjeno je srednje i visoko obrazovanje i dozvoljeno im je da rade samo ograničen broj poslova.

Takođe im nije dozvoljeno da putuju iz svojih domova bez pratnje muškog rođaka. Što se tiče pravila oblačenja, žene moraju da se pokriju gotovo u potpunosti ili će se suočiti sa teškim kaznama.

U izveštaju HRW-a se navodi da su žene i pojedini muškarci koji su protestovali protiv talibanske politike često zatvarani, a ponekad i mučeni.

U julskom izveštaju, stručnjaci UN su saopštili da je situacija sa devojkama i ženama u Avganistanu najgora na svetu i dodali da bi sistematska ograničenja za žene i devojčice mogla da dovedu do "rodnog aparthejda".

Bonus video: