Bez osude Rusije zbog invazije

Lideri G20 usvojili zajedničku deklaraciju u kojoj je ublažena retorika o ulozi Moskve u ukrajinskom ratu

14090 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Bin Salman, Modi i Bajden juče na samitu, Foto: Rojters
Bin Salman, Modi i Bajden juče na samitu, Foto: Rojters

Grupa G20 je na jučerašnjem samitu usvojila konsenzusom deklaraciju koja je izbjegla osudu Rusije zbog rata u Ukrajini, ali je pozvala sve države da ne koriste silu za osvajanje teritorije.

Indijski premijer Narendra Modi je objavio da je deklaracija lidera usvojena prvog dana samita G20 za vikend u Nju Delhiju.

“Napornim radom svih timova, postigli smo konsenzus o deklaraciji lidera samita G20. Objavljujem usvajanje ove deklaracije”, rekao je Modi liderima, uključujući predsjednika SAD-a Džoa Bajdena i šefove vlada i država iz cijelog svijeta, prenio je Rojters.

Konsenzus je izazvao iznenađenje jer je G20 duboko podijeljena po pitanju rata u Ukrajini, pri čemu su zapadne zemlje ranije tražile snažnu osudu Rusije u deklaraciji, dok su druge zahtijevale fokusiranje na šire ekonomske probleme.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da deklaracija nije za ponos i da bi prisustvo Ukrajine omogućilo učesnicima bolje razumijevanje situacije

“Gardijan” piše da su iz deklaracije uklonjene sve reference koje su se odnosile na Rusiju, rusku agresiju i povlačenje Rusije u vezi s ratom u Ukrajini, a koje su bile prisutne u zajedničkom saopštenju sa prošlogodišnjeg samita G20 na Baliju.

“Pozivamo sve države da se pridržavaju principa međunarodnog prava, uključujući teritorijalni integritet i suverenitet, međunarodno humanitarno pravo i multilateralni sistem koji štiti mir i stabilnost”, navodi se u deklaraciji.

“Mi ... pozdravljamo sve relevantne i konstruktivne inicijative koje podržavaju sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u Ukrajini. Upotreba ili prijetnja upotrebom nuklearnog oružja je neprihvatljiva”, dodaje se.

Modi objavljuje da je postignut konsenzus
Modi objavljuje da je postignut konsenzusfoto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da deklaracija članica G20 “nije ništa čime bi se mogle ponositi”, dodajući da bi prisustvo Ukrajine omogućilo učesnicima bolje razumijevanje situacije.

Međutim, njemački kancelar Olaf Šolc je rekao da deklaracija pokazuje jasan stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu, naglašavajući da se teritorijalni integritet zemalja ne smije dovoditi u pitanje nasiljem.

Britanski premijer Riši Sunak je rekao da deklaracija sadrži “veoma snažnu” poruku o nezakonitom ratu Rusije u Ukrajini.

“Smatram da je to dobar i snažan ishod.”

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji predstavlja Rusiju na samitu, rekao je da će blokirati konačnu deklaraciju ukoliko ne bude odražavala stav Moskve o Ukrajini i drugim krizama.

Deklaracija takođe poziva na primjenu crnomorske inicijative za bezbjedan protok žita, hrane i đubriva iz Ukrajine i Rusije. Moskva se povukla iz sporazuma u julu zbog, kako tvrdi, neispunjenih zahtjeva za primjenu paralelnog sporazuma koji bi olakšao pravila za izvoz njene hrane i đubriva.

Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Jaišankar je rekao da je Kina, glavni saveznik Rusije, podržala ovaj ishod.

“Postojala su različita stajališta i interesi, ali smo uspjeli da pronađemo zajednički jezik po svim pitanjima”, rekao je na konferenciji za novinare.

Đorđa Meloni sa Bajdenom u Nju Delhiju
Đorđa Meloni sa Bajdenom u Nju Delhijufoto: Reuters

Različita mišljenja o ratu spriječila su postizanje saglasnosti čak i o jednom zajedničkom saopštenju na ministarskim sastancima tokom indijskog predsjedavanja G20 ove godine, podsjeća Rojters.

Predstavnik Indije u G20 je rekao da je domaćin blisko sarađivao sa Brazilom, Južnom Afrikom i Indonezijom kako bi postigli konsenzus oko rata u Ukrajini u dokumentu samita.

U deklaraciji se takođe navodi da se ta grupa saglasila da rješava probleme ranjivosti u vezi sa zaduženošću zemalja sa niskim i srednjim prihodima “na efikasan, sveobuhvatan i sistematičan način”, ali nije napravila nikakav novi akcioni plan.

Navodi da su zemlje obećale da će ojačati i reformisati multilateralne razvojne banke, dok je prihvatila predlog za strožu regulaciju kriptovaluta.

Afričkoj uniji je dodijeljeno stalno članstvo i ona sada ima isti status kao Evropska unija

Modi je otvorio sastanak pozivajući članice da okončaju “globalni deficit povjerenja” i objavio je da će taj blok dodijeliti stalno članstvo Afričkoj uniji kako bi je učinio reprezentativnijom.

Afrička unija sada ima isti status kao i Evropska unija, ranije jedini regionalni blok sa punopravnim članstvom. Njena prethodna oznaka bila je „pozvana međunarodna organizacija“.

Uprkos kompromisu oko deklaracije lidera, očekivalo se da će na samitu dominirati Zapad i njegovi saveznici. Kineski predsjednik Si Đinping je izbjegao samit i poslao je premijera Lija Ćianga, a odsutan je bio i ruski lider Vladimir Putin.

Pored Bajdena, Šolca i Sunaka, u Nju Delhiju su, između ostalih, francuski predsjednik Emanuel Makron, šefica italijanske vlade Đorđa Meloni, saudijski princ prestolonasljednik Muhamed bin Salman, te japanski premijer Fumio Kišida.

Bonus video: