Dvije žrtve napada 11. septembra identifikovane poslije 22 godine novom DNK metodom

Time je ukupan broj identifikovanih žrtava sada 1.649 od ukupno 2.753 poginulih

9114 pregleda 4 komentar(a)
Memorijal žrtvama napada u Njujorku, Foto: Shutterstock
Memorijal žrtvama napada u Njujorku, Foto: Shutterstock

Dvadeset dvije godine nakon terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra, novom DNK metodom identifikovani su posmrtni ostaci dvije žrtve, saopštile su američke vlasti, prenijela je agencija AFP.

Riječ je o muškarcu i ženi koji su stradali u urušuvanju zgrade Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku 11. septembra 2001. kada je pripadnik terorističke organizacije Al-Kaida srušio dva oteta civilna aviona u njujorške kule bliznakinje.

Time je ukupan broj identifikovanih žrtava sada 1.649 od ukupno 2.753 poginulih, naveli su u saopštenju gradonačelnik Njujorka Erik Adams i glavni medicinski isljednik Njujorka Džejson Grejem.

"Nadamo se da ove nove identifikacije mogu donijeti izvjesnu mjeru utjehe porodicama žrtava, a stalni napori Kancelarije glavnog medicinskog istražitelja svijedoče o nepokolebljivoj posvećenosti grada da ponovo ujedini sve žrtve Svjetskog trgovinskog centra sa njihovim najmilijima", izjavio je Adams.

Poslednje žrtve identifikovane su 2021. a još ima 1.104 neidentifikovanih.

Dvije najnovije identifikacije su omogućene korišćenjem "tehnologije sekvenciranja sljedeće generacije – osjetljivije i brže od konvencionalnih DNK tehnika", navodi se u saopštenju.

Godišnjica napada obilježava se svakog 11. septembra u Njujorku.

Teroristički napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu je izvršen otetim avionima. Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dvije kule visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušene.

SAD su 7. oktobra 2001. za organizovanje napada optužile Osamu Bin Ladena, lidera militanata Al-Kaide koji se krio u Avganistanu, i otpočele bombardovanje te zemlje.

To se pretvorilo u najduži američki rat iz koga su se SAD povukle nešto manje od dvije nedjelje prije obilježavanja 20. godišnjice napada 2021, a na vlast u toj zemlji vratili su se talibani protiv kojih su se borili.

Bonus video: