Drastičan rast stope dječijeg siromaštva u SAD, stopa za Afroamerikance pala na najniži nivo u istoriji

Izvještaj ukazuje na ponekad kontradiktorne faktore koji su prošle godine pogađali američka domaćinstva, suočena sa snažnim tržištem poslova, povećanjem broja radnika sa punim radnim vremenom iz godine u godinu, ali i rastućom inflacijom i prestankom stimulativnih beneficija iz ere pandemije.

7480 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stopa dječijeg siromaštva u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se više nego udvostručila, a prosječni prihod domaćinstva opao je prošle godine kada su istekle vladine beneficije iz vremena pandemije koronavirusa, a inflacija je nastavila da raste, pokazuju podaci koje je u utorak objavio američki Biro za popis stanovništva, prenosi Glas Amerike.

Istovremeno, zvanična stopa siromaštva za Afroamerikance pala je na najniži nivo u istoriji, a nejednakost prihoda je opala po prvi put od 2007. kada se posmatra prihod prije oporezivanja.

Međutim, nejednakost prihoda se povećala kada se gleda prihod poslije oporezivanja, što je još jedan od rezultata ukidanja poreskih olakšica iz ere pandemije, prema izvještajima Biroa za popis o prihodima, siromaštvu i zdravstvenom osiguranju.

Izvještaj ukazuje na ponekad kontradiktorne faktore koji su prošle godine pogađali američka domaćinstva, suočena sa snažnim tržištem poslova, povećanjem broja radnika sa punim radnim vremenom iz godine u godinu, ali i rastućom inflacijom i prestankom stimulativnih beneficija iz ere pandemije.

Kao odgovor na pandemiju kovida 19, federalna vlada je proširila poreske olakšice za roditelje male djece i poslala isplate ljudima koji su bili najugroženiji tokom pandemije, smanjujući stopu siromaštva 2021. Proširenje poreskih olakšica za djecu isteklo je krajem 2021, a druge beneficije vezane za pandemiju okončane su prošle godine.

Kao rezultat toga, stopa dječijeg siromaštva skočila je sa 7,2 odsto na 12,4 u 2022, prema Birou za popis stanovništva.

"Ovo predstavlja povratak na nivoe siromaštva djece prije pandemije", rekla je Liana Foks, pomoćnica šefa odjeljenja u Birou za popis stanovništva tokom konferencije za novinare. „Vidjeli smo da su olakšice za djecu značajno smanjile siromaštvo”.

U saopštenju, predsjednik Džozef Bajden okrivio je republikance u Kongresu što nisu produžili povećane poreske olakšice za djecu i obećao da će ih vratiti.

"Danas prijavljeni porast siromaštva djece nije slučajan", rekao je demokrata Bajden.

Prosječni prihod domaćinstva u 2022. iznosio je 74.580 dolara, što je pad od 2,3 odsto u odnosu na 2021.

Amerikanci azijskog porijekla imali su najveći prosječni prihod domaćinstva, skoro 109.000 dolara, dok su crnci imali najniži, oko 53.000 dolara.

Zvanična stopa siromaštva iznosila je 11,5 odsto, a za crnce 17,1 odsto, što je najniže u istoriji. Dopunska stopa siromaštva iznosila je 12,4 odsto, što je povećanje od 4,6 u odnosu na 2021.

Američki biro za popis stanovništva objavljuje dve stope siromaštva. Zvanična stopa siromaštva zasniva se na novčanim sredstvima. Dopunska stopa siromaštva obuhvata i gotovinske i nenovčane naknade i oduzima neophodne troškove kao što su porezi i medicinski troškovi.

Stopa ljudi bez zdravstvenog osiguranja pala je za skoro pola odsto na 7,9, a opala je za ljude svih starosnih grupa osim onih koji imaju 18 godina ili mlađih, prema Birou za popis stanovništva.

Bonus video: