„Drugovi” pričali o vojnoj saradnji i satelitima

Kim Džon Un se prilikom posjete Rusiji raspitivao za raketni program te zemlje, Putin ga podsjetio na podršku SSSR-a

12495 pregleda 11 komentar(a)
Kim i Putin juče u Rusiji, Foto: Rojters
Kim i Putin juče u Rusiji, Foto: Rojters

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin na jučerašnjem sastanku razgovarali su o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i mogućoj ruskoj pomoći za tajanstveni satelitski program Pjongjanga.

Tokom obilaska najnaprednijeg kompleksa za lansiranje raketa na Dalekom istoku, Kim je postavljao brojna detaljna pitanja o raketama, prenijeli su mediji.

Nakon obilaska 70-godišnji Putin i 39-godišnji Kim nekoliko sati su razgovarali u prisustvu ministara, a zatim su imali sastanak jedan na jedan. Nakon sastanaka priređen je raskošni ručak koji se sastojao od “peljmeni” ćufti napravljenih od kraba sa Kamčatke, a zatim jesetra sa pečurkama i krompirom.

Kim je nazdravio Putinu, pobjedi “velike Rusije” i prijateljstvu Rusije i Koreje, predviđajući pobjedu Moskve u “svetoj borbi” protiv zapada u ukrajinskom ratu.

Kim i Putin
foto: REUTERS

“Čvrsto vjerujem da će herojska ruska vojska i narod nastaviti svoje pobjede i tradicije i energično demonstrirati svoje plemenito dostojanstvo i čast na dva fronta - vojnih operacija i izgradnje moćne nacije”, rekao je Kim Putinu. “Ruska vojska i narod će sigurno postići veliku pobjedu u svetoj borbi za kažnjavanje velikog zla koje pretenduje na hegemoniju i hrani ekspanzionističku iluziju”, dodao je Kim podižući čašu.

Putin je u više navrata nagovijestio da su razgovarali o vojnoj saradnji, ali nije otkrio detalje.

Na pitanje predstavnika ruskih medija da li će Rusija pomoći Kimu da izgradi satelite, Putin je na kosmodromu Vostočni kazao: “Zbog toga smo došli ovdje”.

Kosmodrom Vostočni
Kosmodrom Vostočnifoto: REUTERS

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je kazao da su dvojica lidera razgovarali o mogućnosti slanja sjevernokorejskog kosmonauta u svemir. Peskov je takođe dodao da će se šefovi diplomatija dvije zemlje sastati sljedećeg mjeseca u Sjevernoj Koreji.

Tokom ručka Putin i Kim su se oslovljavali sa “druže”, a Putin je više puta podsjetio Kima da je Sovjetski Savez podržavao Sjevernu Koreju - i prvi ju je priznao, preko 75 godina nakon njenog osnivanja.

Na pitanje o vojnoj saradnji Putin je kazao da Rusija poštuje međunarodna pravila, ali treba istražiti prilike.

Nakon što je Kima proveo kroz zgradu u kojoj se montira “angara”, nova raketa za lansiranje u svemir, Putin je rekao da je Kim tokom posjete pokazao “veliko interesovanje za razvoj raketa”.

Sastav Kimove delegacije, u kojoj je bio i direktor odsjeka za industriju municije Jo Čun Rjong, ukazuje da je ključna tema agende bila saradnja odbrambenih industrija, tvrde analitičari.

“U Koreji postoji poslovica: dobra odjeća je nova odjeća, ali stari prijatelji su najbolji prijatelji. Naš narod kaže: stari prijatelj je bolji od dvojice novih”, kazao je Putin Kimu. “Ova narodna mudrost je u potpunosti primjenjiva na moderne odnose između naših država.”

Bonus video: