Komersant: Surovikin je u Alžiru

Ruski list objavio je fotografije generala koji mjesecima nije viđen u javnosti i koji se sumnjičio za saučesništvo u pobuni Vagner

15174 pregleda 2 komentar(a)
Surovikin, Foto: Screenshot/Youtube
Surovikin, Foto: Screenshot/Youtube

Ruski general Sergej Surovikin nalazi se Alžiru u okviru delegacije Ministarstva odbrane, u očiglednom povratku dužnostima nakon što je bio osumnjičen za umiješanost u pobunu plaćeničke grupe Vagner u junu, objavio je juče list “Komersant” pozivajući se na izvor blizak generalu.

List je objavio fotografije Surovikina u braon odijelu bez vojnih oznaka za koje navodi da su snimljene u Alžiru, zemlji koja je veliki kupac ruskog oružja.

Surovikin, kojem je nadimak “general Armagedon” zbog primjene surovih bombaških taktika za vrijeme ruske intervencije u sirijskom građanskom ratu, kratko je bio na čelu ruske vojne kampanje u Ukrajini prošle godine prije nego što je smijenjen u januaru.

Postao je popularan kod tvrdolinijaških kritičara establišmenta ruske vojske uključujući i šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je prošlog mjeseca poginuo u padu aviona.

Vagnerovi plaćenici marširali su na Moskvu krajem juna, a Surovikin se pojavio na snimku na kojem ih vidno uznemiren poziva da se vrate.

General, kojeg je Prigožin javno hvalio, nestao je iz javnosti nakon pobune. “Njujork tajms” je objavio da američke obavještajne službe vjeruju da je on unaprijed znao za pobunu, koja je bila najveći izazov za Putinovu vladavinu.

Brojni mediji su objavili da je Surovikin pao u nemilost Kremlja i da je pod istragom zbog mogućeg saučesništva. Državna novinska agencija RIA objavila je prošlog mjeseca da je on smijenjen sa čela vazduhoplovnih snaga a da je njegov zamjenik Viktor Afzalov privremeno preuzeo tu dužnost.

U nepotvrđenim izvještajima ovog mjeseca navodi se da je Surovikin imenovan za šefa odbora vazdušne odbrane Saveza nezavisnih država, koji se sastoji od Rusije i još osam bivših sovjetskih država.

Analitičari u Institutu za ratne studije kazali su da je ovo “u skladu sa prethodnim obrascima kada rusko vojno rukovodstvo premješta osramoćene i neefikasne komandante na periferne pozicije daleko od Ukrajine ne uklanjajući ih u potpunosti iz ruske vojske.

Bonus video: