Hiljade prijavljenih za program legalnog konzumiranja "magičnih pečuraka" u Oregonu

Skupština Kalifornije je ovog mjeseca usvojila zakon kojim se dozvoljava posjedovanje i upotreba određenih psihodeličnih supstanci na bazi biljaka i pečuraka, uključujući psilocibin i meskalin, a postoji plan da zdravstveni zvaničnici razviju smjernice za terapeutsku upotrebu tih supstanci

7262 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čaj sa psilocibinom, zvončići i dušek u duginim bojama čekaju one koji dođu u prostorije centra "Epik Hiling" u gradu Judžin u Oregonu, kako bi konzumirali "magične pečurke". Tokom šest sati, punoljetni građani mogu da, prema iskustvima drugih korisnika, vide geometrijske oblike jarkih boja i iskuse osjećanje gubitka identiteta i jedinstva sa svemirom.

"Epik Hiling Judžin" (Epic Healing Eugene) - prvi licencirani centar za usluge kontrolisanog davanja psilocibina u Americi - otvoren je u junu, poslije odluke države Oregon da ponudi halucinogenu drogu svojim stanovnicima. Centar sada ima listu čekanja sa više od 3.000 imena, uključujući ljude sa depresijom, sindromom post-traumatskog stresa ili strahom od smrti.

Nije potreban recept niti uput, ali se zagovornici nadaju da će legalizacija u Oregonu izazvati revoluciju na polju zaštite mentalnog zdravlja.

Stanovnici države Kolorado prošle godine su glasali za mjeru kojom se dozvoljava regulisana upotreba magičnih pečuraka, počevši od 2024.

Skupština Kalifornije je ovog mjeseca usvojila zakon kojim se dozvoljava posjedovanje i upotreba određenih psihodeličnih supstanci na bazi biljaka i pečuraka, uključujući psilocibin i meskalin, a postoji plan da zdravstveni zvaničnici razviju smjernice za terapeutsku upotrebu tih supstanci.

Odeljenje za usluge psilocibina u Oregonu, čiji je zadatak da reguliše industriju u toj državi, primila je "stotine i stotine upita iz svih djelova svijeta", izjavila je menažderka agencije Anđela Olbi.

"Do sada smo od klijenata čuli da imaju pozitivna iskustva", kaže Olbi.

Dok je psilocibin i dalje ilegalan u većem dijelu Amerike, Uprava za hranu i ljekove (FDA) je 2018. označila tu supstancu za "revolucionarnu terapiju". Ovog ljeta, FDA je objavila nacrt smjernica za istraživače koji osmišljavaju klinička testiranja psihodeličnih droga.

Istraživači vjeruju da psilocibin mijenja način na koji mozak organizuje sopstveno funkcionisanje, što pomaže korisnicima da usvoje nove stavove i prevaziđu probleme sa mentalnim zdravljem.

Udruženje psihijatara Oregona se, međutim, protivi odluci kojom je psilocibin legalizovan u toj državi 2020. godine, navodeći da je "nebezbjedan i da daje lažna obećanja stanovnicima Oregona koji se bore sa mentalnom bolešću."

Olbi ističe da su psihodelične pečurke dio plemenskih spiritualnih i praksi liječenja već hiljadama godina. Njena agencija je fokusirana na bezbjednost, ističe.

Prije svega, korisnici moraju da imaju pripremnu sesiju sa licenciranim asistentom, koji ostaje sa klijentima kada konzumiraju halucinogenu supstancu. Asistent može da uskrati pristup onima koji imaju aktivnu psihozu, ili su u prethodnih mjesec dana uzimali litijum, koji se koristi za liječenje manije.

Klijenti ne mogu da kupe pečurke da ih ponesu kući, i moraju da ostanu u centru dok efekat droge ne prođe.

Pored toga što su odobrili psilocibin, stanovnici Oregona su na glasanju 2020. dekriminalizovali posjedovanje teških droga, i tako učvrstili reputaciju te države kao lidera u reformi zakona o drogama. Oregon je takođe prva država koja je dekriminalizovala posjedovanje marihuane i jedna od prvih koja je legalizovala njenu upotrebu u rekreativne svrhe.

Ali ovih dana, industrija regulisane marihuane se bori sa prekomjernom ponudom, a dekriminalizacija droge nije u velikoj mjeri poboljšala liječenje bolesti zavisnosti ili smanjila slučajeve predoziranja, kako su se zagovornici nadali.

Prema istraživanju Asošijeted presa VoteCast, 58 odsto birača u Oregonu smatra da je odluka o dekriminalizaciji droga u toj državi na izborima 2022. godine, na polovini predsjednikovog mandata, bila loša odluka.

Suviše je rano procijeniti efekt legalizacije psihodeličnih pečuraka u Oregonu.

Služba za usluge psilocibina provela je dvije godine uspostavljajući propise i počela je da prima prijave za licence u januaru. Sada ima 10 licenciranih centara koji pružaju tu uslugu, četiri uzgajivača pečuraka, te dvije laboratorije za testiranje.

Dok "Epik Hiling" ima dugu listu čekanja, djelimično zahvaljujući i ranoj medijskoj pažnji, drugi centri kažu da imaju sve više posla kako se šire informacije o njima.

Zakon dozvoljava lokalnim jurisdikcijama da zabrane pružanje usluga psilocibinom, a nekoliko seoskih okruga je to i učinilo.

Postoje i žalbe da je cijena previsoka, iako se očekuje da će cijene pasti kako se otvara više centara. Klijent može da na kraju plati više od 2.000 dolara, što pomaže da se pokriju troškovi centra, asistenta i laboratorijski testiranog psilocibina. Godišnja licenca za uslužne centre i uzgajivače košta 10.000 dolara, a veterani dobijaju popust - pola cijene.

Licencirani uzgajivač Džered Hensen zatvorio je pun krug poslije 16 godina rada kao policajac u San Francisku. Jednom prilikom je uhapsio dilera psilocibina u Golden gejt parku. Danas upravlja centrom za uzgoj psilocibina Aptaun Fangus blizu Springfilda u Oregonu. Stara se o vrstama koje nose imena kao što su "Zlatna učiteljica", i "Ružičasti bafalo". Doza od 25 miligrama košta 125 dolara.

Hensen kaže da ponekad meditira pored pečuraka, u nadi da će ih prožeti ljekovitom energijom.

Male, smeđe psihodelične pečurke mogu da se nađu kako rastu u poljima ili šumama, ali ponekad veoma liče na otrovne varijante. Hensen i drugi upozoravaju korisnike da ne kupuju psiolobicin jeftinije na crnom tržištu, ili da ga konzumiraju dok su sami. Uslužni centri pružaju dobro odmjerene, ali često jake - doze u kontrolisanoj sredini.

“Ponekad dio liječenja može da bude negativno iskustvo kroz koje neko mora da prođe da bi izbacio iz sebe negativne emocije, ili ponovo prošao kroz neku traumu na zdraviji način", dodaje Hensen. "Ne bih volio da neko ko ih nikada nije probao odnese kući, ima loš "trip", i nanese zlo sam sebi."

Bonus video: