Kim Džong Un završio posjetu Rusiji

Putovanje sjevernokorejskog lidera, koji rijetko napušta svoju zemlju, označava "vrhunac prijateljstva i solidarnosti i otvara se saradnja u istoriji razvoja odnosa između DNRK i Rusije", navodi sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA

7738 pregleda 11 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un danas je krenuo kući vozom, javile su ruske novinske agencije, poslije višednevne posjete Rusiji koja je uključivala razgovore sa predsjednikom Vladimirom Putinom o bližoj vojnoj i drugoj saradnji.

Na video snimku koji je objavila ruska državna novinska agencija RIA vidi se kako Kim šeta crvenim tepihom do svog vagona u ruskom dalekoistočnom gradu Artjomu i maše uz zvuke vojnog orkestra.

Artjom je udaljen oko 254 kilometara od stanice Hasan na granici Rusije sa Sjevernom Korejom, piše agencija Rojters.

Putovanje sjevernokorejskog lidera, koji rijetko napušta svoju zemlju, označava "vrhunac prijateljstva i solidarnosti i otvara se saradnja u istoriji razvoja odnosa između DNRK i Rusije", navodi sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Južna Koreja i Sjedinjene Države kažu da bi vojna saradnja između Sjeverne Koreje i Rusije prekršila sankcije Ujedinjenih nacija protiv Pjongjanga.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol nazvao je takvo vojno partnerstvo "nezakonitim i nepravednim", rekavši da će se međunarodna zajednica "čvršće ujediniti" kako bi se izborila sa produbljivanjem veza između Moskve i Pjongjanga.

Jun će u ponedjeljak otputovati u Njujork na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija.

Kim se u subotu sastao s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji je sjevernokorejskom lideru pokazao ruske strateške bombardere, hipersonične rakete i ratne brodove sa nuklearnim oružjem.

Kim i Šojgu "razmijenili su svoja konstruktivna mišljenja o praktičnim pitanjima koja se javljaju u daljem jačanju strateške i taktičke koordinacije, saradnje i međusobne razmjene između oružanih snaga dvije zemlje i u oblastima njihove nacionalne odbrane i bezbjednosti", objavila je agencija KCNA danas.

Moskva razgovara i o zajedničkim vojnim vježbama sa Sjevernom Korejom, rekao je Šojgu ruskim medijima.

Tokom svog boravka u Rusiju, Kim je obišao rusku Pacifičku flotu.

Ovog mjeseca, Sjeverna Koreja je lansirala svoju prvu operativnu "taktičku podmornicu za nuklearni napad".

Bonus video: