Nigerija: Oslobođeno 16 osoba koje su kidnapovali naoružani napadači

Bezbjednosni problemi su jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava predsjednik Nigerije Bola Tinubu, koji tek treba da iznese svoje planove da okonča otmice, islamističku pobunu na sjeveroistoku, nasilje bandi i separatista na jugoistoku i sukobe farmera i stočara u sjevernom centralnom regionu

2668 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukupno 16 studenata i radnika oslobođeno je nakon što su ih kidnapovali naoružani napadači koji su prošle nedjelje napali njihov univerzitet u sjeverozapadnoj državi Zamfara u Nigeriji, saopštile su danas vlasti univerziteta, prenosi Rojters.

Bezbjednosni problemi su jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava predsjednik Nigerije Bola Tinubu, koji tek treba da iznese svoje planove da okonča otmice, islamističku pobunu na sjeveroistoku, nasilje bandi i separatista na jugoistoku i sukobe farmera i stočara u sjevernom centralnom regionu.

Federalni univerzitet Gusau je u saopštenju naveo da je napad izazvao napetost u instituciji i da su studenti zabrinuti za svoju bezbjednost.

"U tom kontekstu apelujemo na studente i osoblje da ostanu mirni i nastave sa svojim normalnim aktivnostima dok bezbjednosne agencije daju sve od sebe da spasu preostale studente i druge pojedince koji su još uvijek u zatočeništvu", saopštio je univerzitet.

Četrnaest studenata i dva radnika su oslobođeni, navodi se u saopštenju.

Vojska, vazduhoplovstvo, policija i državna bezbjednosna agencija vode operaciju spasavanja preostalih žrtava nakon što je Tinubu dao instrukcije bezbjednosnim službama da potjeraju otmičare.

Otmice studenata, nekada ozloglašena taktika islamističkih militanata za zastrašivanje stanovništva, postale su industrija kojom se okreće novac za naoružane bande koje traže otkupninu.

U nedjelju su naoružani napadači ubili osam ljudi i oteli najmanje 60 drugih u dvije zajednice u Zamfari, oko 60 kilometara od univerziteta.

Na sjeveroistoku Nigerije, osumnjičeni islamistički militanti upali su u zasjedu konvoju vozila pod vojnom pratnjom, ubivši dva vojnika i četiri civila, rekli su policijski izvor i vozač koji su prisustvovali napadu.

Bonus video: