Papa odgovorio petorici kardinala da se može naći način za blagosiljanje istopolnih zajednica

U pismu Franjo ukazuje da bi takvi blagoslovi mogli da se prouče ukoliko se u njima blagoslov ne miješa sa sakramentalnim brakom

12055 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo je sugerisao da bi se mogao naći način da se blagoslove istopolne zajednice, čime je odgovorio na izazove pet konzervativnih kardinala koji su ga pozvali da potvrdi crkvena učenja o homoseksualnosti uoči velikog sastanka na čijem su dnevnom redu LGBT katolici, saopštila je Sveta stolica.

Vatikan je objavio pismo koje je Franjo uputio kardinalima 11. jula, pošto je dan ranije od dobio od njih listu sa pet pitanja, koja se zove "dubia".

U pismu Franjo ukazuje da bi takvi blagoslovi mogli da se prouče ukoliko se u njima blagoslov ne miješa sa sakramentalnim brakom.

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica između muškarca i žene. Kao rezultat toga, poodavno se protivi gej brakovima. Ali čak je i Franjo izrazio podršku za građanske zakone koji proširuju pravne beneficije na istopolne supružnike, a katolički sveštenici u djelovima Evrope blagosiljaju istopolne zajednice a da ih Vatikan ne sankcioniše.

Franjin odgovor kardinalima, međutim, označava preokret u odnosu na trenutni zvanični stav Vatikana.

Dok je u jednoj napomeni iz 2021. godine Kongregacija za doktrinu vjere otvoreno rekla da crkva ne može da blagoslovi gej zajednice jer "Bog ne može da blagoslovi grijeh“, Franjo je u svom pismu naznačio da "pastirsko milosrđe" zahtijeva strpljenje i razumijevanje, i da bez obzira na to sveštenici ne mogu da postanu sudije "koje samo poriču, odbacuju i isključuju".

"Iz tog razloga, pastirska razboritost mora na odgovarajući način da uoči postoje li oblici blagoslova koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešno shvatanje braka", napisao je rimokatolički poglavar i dodao: "Zato što kada se traži blagoslov, to je izraz molbe za božjom pomoći, molba da možemo da živimo bolje, povjerenje u oca koji nam može pomoći da živimo bolje".

Ovakav stav Franjo je iskazao odgovarajući na pitanje kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, mada je prethodno iskazao potvrdu za to da je brak zajednica muškarca i žene.

Franjo je napomenuo da postoje situacije koje objektivno "nisu moralno prihvatljive", ali je rekao da isto "pastirsko milosrđe" iziskuje da kao grešnici tretiraju ljudi koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Franjo je dodao da nema potrebe da biskupije ili biskupske konferencije pretvore takvo pastoralno milosrđe u fiksne norme ili protokole, rekavši da bi se to pitanje moglo rješavati od slučaja do slučaja, "jer život crkve teče kanalima izvan normi".

Pet kardinala, svi konzervativni prelati iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike, i mahom najglasniji Franjini kritičari izazvali su papu da u svom pismu afirmiše crkveno učenje o homoseksualcima, hirotonisanju žena, autoritetu pape i drugim pitanjima. Svi kardinali su u penziji i pripadaju prevashodno doktrinarnoj generaciji kardinala koju su imenovali papa Jovan Pavle II i Papa Benedikt XVI.

To su Valter Brandmiler iz Njemačke, bivši vatikanski istoričar, Rejmond Berk iz SAD, kojeg je Franjo smijenio sa mjesta predsjednika Vrhovnog suda Vatikana, Huan Sandoval iz Meksika, penzionisani nadbiskup Gvadalahare, Robert Sara iz Gvineje, penzionisani šef liturgijske kancelarije Vatikana, i Džozef Zen, penzionisani nadbiskup Hong Konga.

Brandmiler i Berk su bili među četiri potpisnika prethodne runde "dubije" Franji 2016. godine nakon njegove kontroverznog otvaranja za mogućnost da se dozvoli da razvedeni i ponovo vjenčani parovi primaju pričest. Kardinali su takođe smatrali da Franjin stav ne slijedi crkveno učenje o neraskidivosti braka.

Franjo nikada nije odgovorio na njihova pitanja, a dvojica supotpisnika "dubie" potom su umrla.

Ovog puta, Franjo je odgovorio. Kardinali nisu objavili njegov odgovor, ali su ga očigledno smatrali toliko nezadovoljavajućim da su preformulisali svojih pet pitanja, ponovo mu ih poslali i zamolili ga da jednostavno odgovori sa "da" ili "ne".

Pošto on to nije uradio, kardinali su odlučili da objave tekstove i izdaju "obavještenje" sa upozorenjem vjernicima.

Vatikanska doktrina je objavila Franjin odgovor nekoliko sati kasnije, iako je to učinila bez njegovog uvoda u kojem je pozvao kardinale da se ne plaše Sinoda.

Bonus video: