Tramp nazvao sudiju "poremećenim", saslušan njegov računovođa u Njujorku

Državni tužilac je rekao da je "zapanjujuća prevara" trebalo da pomogne Trampu da dobije povoljne uslove od banaka i osiguravajućih društava

3570 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Donald Tramp je uložio žalbu na odluku sudije da ne odbaci tužbu njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms za prevaru protiv njega i njegovog porodičnog preduzeća, dva dana pošto je započet proces.

Žalba Apelacionom odjeljenju, sudu srednjeg nivoa, podnijeta je dok je Tramp sjedio u sudnici na Menhetnu, gledajući kako računovođa koji je radio za njega svjedoči kao prvi svjedok države.

Džejms je u građanskoj parnici optužila Trampa, njegove odrasle sinove Donalda mlađeg i Erika, cjelokupnu organizaciju i druge da su vještački uvećali vrijednost imovine i neto vrijednost do 2,2 milijarde dolara.

Državni tužilac je rekao da je "zapanjujuća prevara" trebalo da pomogne Trampu da dobije povoljne uslove od banaka i osiguravajućih društava.

Dana 26. septembra, sudija Artur Engoron pronašao je "ubjedljive dokaze" da je Tramp "naduvao" vlastito bogatstvo precjenjivanjem imanja Mar-a-Lago, penthausa u Trampovoj kuli i raznih poslovnih zgrada i terena za golf.

Engoron je takođe naredio ukidanje sertifikata koji su dozvoljavali nekim Trampovim preduzećima da rade u Njujorku.

Žalba se odnosi na sve Engoronove glavne nalaze.

Tramp je sudiju nazvao "poremećenim" i predložio u ponedjeljak da on bude isključen iz procesa.

Takođe je rekao da je Džejms slučaj zasnovala na "lažnim" brojevima, kao dio "lova na vještice" koji - kako tvrdi - demokrate sprovode protiv njega.

"Ovo je prisiljavanje", rekao je Tramp.

Tramp, republikanac, vodi u stranačkoj trci za predsjedničku nominaciju 2024.

Žalbeni proces bi mogao da se produži i poslije suđenja, koje bi moglo da traje do decembra.

Engoron saslušava slučaj bez porote.

On će razmotriti druge tužbe, uključujući falsifikovanje poslovnih spisa, prevaru u osiguranju i zavjeru, kao i da li optuženi treba da plate 250 miliona dolara kazne.

Džejms takođe želi da se Trampu i njegovim punoljetnim sinovima trajno zabrani vođenje poslova u Njujorku.

Tramp se u različitim slučajevima suočava sa četiri krivične optužnice zbog napora da ostane na vlasti poslije izbora 2020, njegovog rukovanja povjerljivim dokumentima i novca koji je isplaćen porno zvijezdi. On je negirao krivicu na sudu.

Slučajevi koje su predstavnici države pokrenuli, politički su ojačali Trampa, a njegova kampanja ih koristi da prikupi novac prikazujući ga kao mučenika.

Bonus video: