Poginulo 18 migranata u udesu autobusa u južnom Meksiku

Državna policija je saopštila da je ukupno 55 migranata uglavnom iz Venecuele bilo u autobusu

4784 pregleda 0 komentar(a)
Migranti koji traže azil u Sjedinjenim Državama prolaze pored žičane ograde postavljene da spriječi prelazak migranata u SAD, Foto: Reuters
Migranti koji traže azil u Sjedinjenim Državama prolaze pored žičane ograde postavljene da spriječi prelazak migranata u SAD, Foto: Reuters

Najmanje 18 migranata, većinom iz Venecuele i Haitija poginulo je danas u udesu autobusa u južnom Meksiku, javile su lokalne vlasti.

Tužioci u južnoj meksičkoj državi Oahaki javili su da su među poginulima dvije žene i troje djece, kao i da je 27 ljudi povrijeđeno.

Prema snimcima policije Oahake vidi se da je autobus prevrnut na stranu na djelu autoputa sa krivinom. Uzrok udesa je pod istragom. Državna policija je saopštila da je ukupno 55 migranata uglavnom iz Venecuele bilo u autobusu.

Ovo je najnoviji u nizu nesreća sa migrantima u Meksiku gdje se bilježi porast broja migranata koji putuju ka američkoj granici. Zbog toga što agenti za migrante obično upadaju u redovne autobuse migranti i krijumčari često traže riskantne oblike prevoza, kao što su neregulisani autobusi, vozovi, ili kamioni.

Prošle nedjelje 10 kubanskih migranata je poginulo a 17 je teško povrijeđeno kada je kamion u kome su bili imao udes na autoputu u susjednoj meskičkoj državi Čijapas, blizu granice sa Gvatemalom.

Nacionalni institut za imigraciju saopštio je da su svi poginuli bile žene, i da je jedna od njih bila mlađa od 18 godina.

Meksičke vlasti obično zabranjuju migrantima bez odgovarajućih dokumenata da kupuju karte za redovne autobuse tako da oni koji nemaju novca da plate krijumčare obično koriste slabo održavane autobuse, sa nesigurnim vozačima koji voze brzo da ne bi bili zaustavljeni ili hodaju uz autoput i stopiraju kamione koji prolaze.

Bonus video: