Iranske vlasti: Izbor dobitnika Nobelove nagrade za mir je pristrasna i politička odluka

"Napominjemo da je Nobelov komitet dodijelio nagradu za mir osobi osuđenoj za ponovljena kršenja zakona i koja je počinila krivična djela", saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova

10609 pregleda 1 komentar(a)
Narges Mohamadi, Foto: Reuters
Narges Mohamadi, Foto: Reuters

Iranske vlasti oštro su danas kritikovale dodjelu Nobelove nagrade za mir koja je pripala zatvorenoj Iranki Narges Mohamadi, uz ocjenu da je izbor dobitnika politički i pristrasan.

Iranka Narges Mohamadi, koja je posljednjih godinu dana u zatvoru u Teheranu, dobitnica je danas Nobelove nagrade za mir za 2023. godine.

Ona je 51-godišnja aktivistkinja i novinarka, nagrađena za "svoju borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promovisanje ljudskih prava i sloboda za sve", rekla je danas u Oslu predsjednica Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

"Napominjemo da je Nobelov komitet dodijelio nagradu za mir osobi osuđenoj za ponovljena kršenja zakona i koja je počinila krivična djela", saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se da Iran "osuđuje tu pristrasnu i političku odluku", uz napomenu da su u saopštenju Nobelovog komiteta "iznijete pogrešne tvrdnje o razvoju događaja u Iranu".

Ministarstvo je ocijenilo da dodjela nagrade predstavlja "nastavak pritiska zapadnih krugova na Iran".

Dodjelu nagrade aktivistkinji, koja je blao u zatvoru od aprila 2022. godine, kritikovali su i lokalni mediji.

Za zvaničnu novinsku agenciju IRNA, Nobelov komitet je nagradio "ženu koja je sarađivala sa terorističkim grupama" i "nepoznatu u svojoj zemlji, posebno među Irankama", sa ciljem da "politizuje koncept ljudskih prava".

Novinska agencija Tasnim je takođe opisala Narges Mohamadi kao "osuđenicu koja je počinila subverzivne aktivnosti".

Bonus video: