Studija UN: Jedna od 10 beba u svijetu se rodi prerano

SZO je navela da je prijevremeni porođaj vodeći razlog smrti među djecom, i ona koja prežive imaju veće šanse da razviju invaliditet

2814 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ilustracija, Foto: Shutterostock

Istraživanje Ujedinjenih nacija (UN) pokazalo je da se jedna od 10 beba u svijetu rodi prijevremeno, prije 37. nedjelje, što za posljedicu ima smrt, invaliditet ili hronične bolesti. Studiju su obavile Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i Londonska škola za higijenu i tropske bolesti.

Istraživanje je na globalnom nivou pratilo porođaje između 2010. i 2020. godine, i pokazalo je da je 13, 4 miliona beba, jedna desetina prijevremeno rođenih u 2020, sa velikim raskoracima među regionima i državama.

Oko 65 odsto prijevremeno rođenih beba u svijetu je u podsaharskoj Africi i južnoj Aziji, gdje se više od 13 odsto beba rađa prije vremena. Stope u Bangladešu sa 16,2 odsto, Malaviju 14, 5 odsto i u Pakistanu 14, 3 odsto su tri ili četiri puta više nego u najmanje pogođenim zemljama na svijetu, kao što su Srbija sa 3, 8 odsto, Moldavija 4 odsto i Kazahstan 4, 7 odsto.

Istraživanje pokazuje da prijevremeni porođaj nije vezan samo za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, i da podaci pokazuju da je za 10 odsto viša stopa u bogatijim zemljama kao što su Grčka sa 11, 6 odsto i Sjedinjene Države sa 10 odsto. Nijedan region nije zabilježio bitno smanjenje rate prijevremenih porođaja tokom desetogodišnjeg posmatranog perioda.

SZO je navela da je prijevremeni porođaj vodeći razlog smrti među djecom, i ona koja prežive imaju veće šanse da razviju invaliditet, probleme sa razvojem i hronične bolesti kao odrasli.

Agencija UN pozvala je na veće globalno učešće u prevenciji i obezbjeđivanju zdravstvene njege.

Bonus video: