Najgori scenario je totalni rat na Bliskom istoku: "Biće svakako veoma krvavo"

Vojni komentator Gido Šmitke rekao je da je čak i izraelski protivvazdušni sistem „Gvozdena kupola“ bio preopterećen.

21420 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Izraela, Foto: Reuters
Detalj iz Izraela, Foto: Reuters

Brutalni udar Hamasa nailazi na snažnu odmazdu Izraela. Ali, da li je to priprema za kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze ili čak početak velikog rata? Stručnjaci kažu da to nije isključeno.

Neposredno poslije terorističkih udara Hamasa na Izrael – hiljadama projektila i kopnenim prodorom – niz stručnjaka ukazao je da je u pitanju strašan propust izraelskih službi.

Kao „težak šamar vojnom establišmentu Izraela“ to je opisao i njemački stručnjak za Bliski istok Mihael Liders.

„Vjerujem da da trenutno vlada velika nesigurnost u političkom establišmentu Izraela. Napad je bio iznenađenje za Izrael, što zapanjuje – obično su izraelske tajne službe odlično pripremljene, a granična ograda ka Gazi je tehnički opremljena“, rekao je on za javni servis ZDF.

„Hamas se očito dugo pripremao za ovakav napad. Napad je prekretnica. Jer, pri ranijim konfliktima bilo je napada, izraelskih odgovora, igra mačke i miša. Ali sada je Hamasu prvi put uspjelo da sa mnogo boraca prodre na izraelsku teritoriju, da odande ne budu odmah potisnuti već da nastanu žestoke borbe“, dodaje Liders.

„Biće svakako veoma krvavo“

Prema posljednjim podacima, u Izraelu je ubijeno preko 700 ljudi, dok je u Gazi, nakon izraelskih raketiranja, stradalo preko 300.

Vojni komentator Gido Šmitke rekao je da je čak i izraelski protivvazdušni sistem „Gvozdena kupola“ bio preopterećen.

„Pri ovom broju raketa koje je Hamas ispalio istovremeno, taj sistem ne može da obori svaku. Jedna baterija može istovremeno da cilja šest projektila. Oko Pojasa Gaze vjerovatno nema više od četiri do šest takvih baterija, i svaka treba da pokriva po 150 kvadratnih kilometara“, naveo je on za portal t-online.

Za Izrael je ovo šok, vjerovatno i veći od jomkipurskog rata prije tačno pola vijeka. Borci Hamasa drže usred izraelskih gradova, oko stotinu otetih Izraelaca i vrše pirovanje nad mrtvima…

Premijer Benjamin Netanjahu najavio je odmazdu i dug sukob. Vojni vrh je obećao da će završiti sa Hamasom tako da sličan napad više nikad ne bude moguć. Ali, šta to znači?

„Biće svakako veoma krvavo“, kaže Liders, koji ne može da procijeni da li će izraelska armija kopneno prodrti u Gazu. „Izraelska odmazda će doći. Ovaj konflikt će trajati danima, možda i sedmicama, i ima potencijal za eskalaciju.“

Ulične borbe su rizik za svaku vojsku

„Za sada je na Zapadnoj obali relativno mirno, ali i tamo su ljudi veoma očajni s obzirom na životne uslove i izraelsku okupaciju. Iz palestinskog ugla, posebno Palestinaca iz Gaze koji znaju da će platiti užasan danak u krvi: šta mogu da izgube?“, pita se Liders.

„Žive u pojasu koji nije veći od grada Bremena sa preko dva miliona ljudi. To je jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu. Snabdijevanje namirnicama i vodom ne postoji, tamo piju slanu vodu. To je užasna situacija tih ljudi, u jednoj vrsti zatvora bez krova“, dodaje ovaj stručnjak.

Šmitke, koji je decenijama izveštavao sa ratišta širom svijeta, kaže da Izrael neće žuriti sa kopnenom ofanzivom. Ima izvještaja da se izraelski tenkovi i oklopna vozila pripremaju.

„Hamas je vjerovatno spreman na taj scenario, sa sistemom tunela, proširenim podrumima, zamkama i slično. Operacije u urbanim sredinama, borba od kuće do kuće za svaku vojsku su veliki izazov. One su uvijek ekstremno krvave i znače ljudske gubitke jer ste sa svih strana izloženi vatri ili eksplozivima“, kaže Šmitke.

Da li će Izrael udariti na Iran?

Prema sudu Mihaela Lidersa, Hamas je već na neki način uspio – tako što je prekinuo normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije. U arapskom svijetu će se ponovo ispod oka gledati na Izrael.

„Ovim napadom je takođe sasvim propala i izraelska strategija da zazida i obespravi ljude“, kaže Liders. „Ovi ratni dani su početak velikih političkih promjena u regionu. Mislim da se Hamas tome i nadao, prije svega jer zvanična Palestinska autonomna uprava na Zapadnoj obali uopšte nije popularna među Palestincima.“

Kako dodaje vojni stručnjak Šmitke, najgore može biti ako se u rat otvoreno umiješa i libanski Hezbolah koji ima podršku Irana.

„Teško je biti prorok kad su u pitanju vojni sukobi, ali nije nemoguće da Izrael nacilja i neke mete u Iranu. U najgorem slučaju to može voditi opštem požaru na Bliskom istoku. Mislim da će SAD, koje su spremne da podrže Izrael na svaki način, učiniti sve da spriječe takav scenario ili da ga barem ograniče“, dodaje on.

Bonus video: