“Palestina je prioritet arapskih ulica”

Rat u Gazi ogolio je ozbiljna ograničenja diplomatskih sporazuma između arapskih vlada i Izraela sve dok traje sukob te zemlje sa Palestincima

16265 pregleda 2 komentar(a)
Protesti u Kuvajtu u znak podrške Palestincima, Foto: Rojters
Protesti u Kuvajtu u znak podrške Palestincima, Foto: Rojters

Kada su Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Maroko objavili da uspostavljaju odnose sa Izraelom 2020, zvaničnici iz UAE kazali su da su ti dogovori simboli mira i tolerancije, dok je tadašnji predsjednik SAD Donald Tramp proglasio “svitanje novog Bliskog istoka”.

Te riječi su djelovale isprazno mnogima u regionu. Čak je i u zemljama koje su potpisale sporazume, nazvane Abrahamovi sporazumi, podrška Palestincima i neprijateljstvo prema Izraelu zbog višedecenijeske okupacije zemlje - ostala snažna, naročito nakon što je i nakon dogovora izraelska vlada širila naselja na palestinskoj Zapadnoj obali.

U subotu, kada su palestinski napadači iz Gaze upali u Izrael, u najsmjelijem napadu proteklih decenija, to je dovelo da izliva podrške Palestincima širom regiona. U pojedinim djelovima se slavilo uprkos tome što su stotine Izraelaca i Palestinaca ubijene a premijer Izraela Benjamin Netanjahu kazao da predstoji “dug i težak rat”.

“Ovo je prvi put da se ovako radujemo zbog naše palestinske braće”, kazao je 70-godišnji Abdul Madžid Abdulah Hasan, koji se pridružio skupu od više stotina ljudi u Bahrainu. U kontekstu izraelske okupacija i blokade, operacija Hamasa nam je “ugrijala srca” kazao je on i dodao da je dogovor vlade o priznanju Izraela “sraman”.

protesti Palestina
foto: Reuters

Demonstracije solidarnosti sa Palestincima održane su širom regiona, uključujući Bahrain, Maroko, Tursku, Jemen, Tunis i Kuvajt. U Libanu šef savjeta Hezbolaha pohvalio je “eru oružanog otpora” dok je u Aleksandriji u Egiptu jedan policajac otvorio vatru na izraelske turiste, ubivši dvoje Izraelaca i jednog Egipćanina.

Odjeci koji se šire iz Gaze naglašavaju ono što mnogi zvaničnici, akademici i građani u regionu već godinama govore: palestinska stvar je i dalje duboko ukorijenjeni poziv na okupljanje koji oblikuje konture Bliskog istoka, a pozicija Izraela u regionu će ostati nestabilna sve dok traje njegov sukob sa Palestincima.

Sporazumi o diplomatskoj “normalizaciji” između Izraela i arapskih vlada, čak i sa moćnom Saudijskom Arabijom neće puno promijeniti, tvrde regionalni analitičari.

“Aktuelni rat je žestok podsjetnik da su trajni mir i prosperitet u regionu mogući samo nakon rješavanja konflikta između Izraela i Palestine”, kazao je Bader al Saif, profesor na univerzitetu u Kuvajtu. To je, prema njegovom mišljenju, činjenica koju ništa ne može izbrisati.

Ideja da možete padobranom preskočiti preko Palestine, dogovarati se sa Arapima i vratiti se, prosto ne funkcioniše

Mnoge arapske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, dugo insistiraju da cijena priznanja Izraela mora biti stvaranje palestinske države. Međutim, protekle decenije računica se promijenila dok autoritarni lideri balansiraju između negativnog javnog mnjenja prema odnosu sa Izraelom i ekonomskih i bezbjednosnih koristi koje bi to moglo donijeti, i onoga što bi mogli zauzvrat dobiti od SAD.

Bajdenova administracija se zalaže za dogovor o uspostavljanju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije u zamjenu za značajne ustupke kraljevstvu. Saudijski zvaničnici zahtijevaju američke bezbjednosne garancije i podršku civilnom nuklearnom programu.

Jordanski kralj Abdulah II je na konferenciji u Njujokrku prošlog mjeseca kazao: “Ideja da možete padobranom preskočiti preko Palestine, dogovarati se sa Arapima i vratiti se, prosto ne funkcioniše”.

Zaista, pojedini arapski zvaničnici i akademici tvrde da niko nije slušao njihova upozorenja o dogovorima o normalizaciji koji se ozbiljno ne bave izraelsko-palestinskih konfliktom.

Nakon novih događaja u Gazi kao da čujete Arape koji kažu američkom predsjedniku “rekli smo vam”, objavio je na društvenoj mreži X ugledni saudijski akademik Halid al Dahil. “Ignorisanje onoga što je ispravno u traženju pravednog rješenja za palestinski cilj stvara zamku za region i predstavlja prijetnju za mir”, naveo je on.

Američki zvaničnici tvrde da je normalizacija ključni korak ka integrisanijem Bliskom istoku, sa pozitivnim posljedicama za regionalnu bezbjednost i američke odbrambene interese. Državni sekretar Entoni Blinken je u subotu na CBS-u rekao: “Od početka govorimo da čak i dok radimo na normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije to ne može biti zamjena za rješavanje razlika između Izraelaca i Palestinaca”.

Međutim, mnogi u regionu tvrde da normalizacija djeluje kao izdaja: trijumf vlade i poslovnih elita nad voljom naroda.

Palestinski cilj je “nešto sa čim smo odrastali i postao je kompas koji pokazuje što je ispravno i pravedno”, kazala je 34-godišnja Rim Maradž, koja je u subotu u Bahrainu učestvovala u simpozijumu na kojem se razgovaralo o ishodu Abrahamovih sporazuma.

“Da mogu, izbrisala bih taj sporazum iz istorije moje zemlje”, kazala je ona.

Istraživanja pokazuju da čak i u arapskim zemljama koje imaju odnose sa Izraelom, većina građana gleda negativno na Abrahamove sporazume. “U potpunosti podržavamo pravo Palestinaca da oslobode svoju zemlju”, kazao je Hasan Benadžeh, jedan od organizatora protesta u Maroku. “Tražimo okončanje normalizacije jer to ne odražava mišljenje Marokanaca”.

Ministarstvo inostranih poslova Katara je izdalo saopštenje u kojem navodi da smatra Izrael “jedinim odgovornim za aktuelnu eskalaciju usljed kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda”.

Iranska vlada je pozdravila napad na Izrael, dok je portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova kazao da njegova zemlja “mjesecima upozorava na opasnost provokativnog djelovanja” Izraela.

“Aktuelna okupacija i dehumanizacija Palestinaca je decenijama potpuno izložena i oblikovala je način na koji Arapi posmatraju taj konflikt”, kazao je Al Saif. “Palestina je prioritet arapskih ulica”.

Međutim, Abdulhalek Abdula, politikolog iz UAE, predviđa da će se dogovor između Saudijske Arabije, SAD i Izraela vjerovatno realizovati.

“Kladio bih se u to”, kazao je on. “Ukoliko Amerikanci ponude pravu cijenu, mislim da će Saudijci nacionalni interes postaviti kao najveći prioritet”.

U nedjelju, nagovještaj te teze pojavio se u velikom saudijskom listu “Ašark al-Avsat”. Bivši urednik lista Tarik Alhomadžid u kolumni je kritikovao Hamas i palestinske frakcije zbog kako je kazao “beskorisnog rata”.

Optužio ih je da pokušavaju da sabotiraju mogućnost saudijsko-izraelske normarlizacije, i za služenje iranskim mentorima na račun palestinskog naroda.

“Iran ne želi pravi mir, a naročito ne saudijsko-izraelski mir”, napisao je on. “Jer ako se dogodi, to će biti mir koji će promijeniti lice regiona”.

Priredila: N.Bogetić

Bonus video: