Blinken upozorio Iran, kaže da će SAD djelovati "odlučno" na svaki napad

"SAD ne traže sukob sa Iranom. Mi ne želimo da se ovaj rat proširi. Ali ako Iran ili njegovi posrednici napadnu bilo koga od američkog osoblja, nemojte se zavaravati, mi ćemo braniti naš narod, branićemo našu bezbjednost, brzo i odlučno", rekao je Blinken

5080 pregleda 7 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je danas upozorenje Iranu navodeći da će SAD djelovati "odlučno" na svaki napad, u vrijeme kada se svijet brine o širenju sukoba na Bliskom istoku.

"SAD ne traže sukob sa Iranom. Mi ne želimo da se ovaj rat proširi. Ali ako Iran ili njegovi posrednici napadnu bilo koga od američkog osoblja, nemojte se zavaravati, mi ćemo braniti naš narod, branićemo našu bezbjednost, brzo i odlučno", rekao je Blinken u izjavama pred Savjetom bezbjednosti UN. SAD su optužile Iran, saveznika Hamasa i libanskog Hezbolaha, da "aktivno olakšava" napade na baze gdje su stacionirani američki vojnici na Bliskom istoku, i pojačali su svoje vojno prisustvo u regionu.

Blinken je takođe pozvao Savjet bezbjednosti da podrži nacrt rezolucije SAD, u kome se ističe pravo svih država na individualnu ili kolektivnu samoodbranu.

Savjet bezbjednosti UN, podijeljen po izraelsko-palestinskom pitanju prošle nedjelje je odbacio ruski predlog rezolucije u kome se tražio "humanitarni prekid vatre".

Drugi predlog rezolucije koji je sastavio Brazil blokiran je američkim vetom. Vašington je osudio taj tekst koji ne pominje pravo Izraela da se brani.

Blinken je pitao gdje je ogorčenost, gađenje, odbacivanje i eksplicitna osuda užasa, poslije nabrajanja nekih od djelovanja Hamasa u njegovom napadu na Izrael 7. oktobra.

"Ni jedan član Savjeta, ni jedna zemlja u ovom krugu, ne bi mogla i ne bi željela da toleriše masakr svog naroda", rekao je Blinken.

Bonus video: