Republikanac Majk Džonson postao šef Predstavničkog doma Kongresa SAD

Predstavnik manjinskih demokrata Hakim Džefris dobio je 209 glasova

9269 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Republikanac Majk Džonson, poslanik iz američke savezne države Luizijana, obezbijedio je sebi dovoljnu većinu glasova kolega iz svoje stranke da postane novi šef Predstavničkog doma Kongresa SAD, javlja Si-En-En.

Izborom Džonsona, istaknutog saveznika bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, stvoreni su uslovi za ponovno otpočinjanje rada donjeg doma Kongresa SAD - 22 dana nakon što je grupa najtvrđih republikanskih konzervativaca izdejstvovala smjenu Kevina Makartija sa funkcije predsjednika Predstavničkog doma.

Nakon tog događaja, Predstavnički dom - u kojem Republikanska stranka SAD ima veoma tanku većinu - bio je onemogućen da raspravlja o donošenju zakona i da ih usvaja, a među podijeljenim republikancima nastao je haos.

Bijela kuća je zatražila da republikanci u donjem domu Kongresa hitno riješe međusobna trvenja u interesu Amerikanaca, jer se u novembru mora usvojiti federalni budžet, a bez toga federalna vlada i institucije neće moći da rade i njihovi zaposleni neće moći da primaju plate. Na razmatranje čekaju i zakoni o davanju finansijske pomoći Ukrajini i Izraelu, dvijema zemljama u kojima bijesne ratovi.

Džonson se izborio za dovoljan broj glasova - ukupno 220, tri više od neophodnih 217 - da bude izabran za najvišu funkciju u Predstavničkom domu. Pre njega su tri republikanca to bezuspješno pokušala: Stiv Skaliz, Džim Džordan i Tom Emer.

Predstavnik manjinskih demokrata Hakim Džefris dobio je 209 glasova.

Donald Tramp kao i dalje najuticajnija figura u Republikanskoj stranci lično je podržao Džonsona i prije njega Džordana, a usprotivio se Emeru.

Džonson je bio jedna od ključnih kongresnih figura koja je 2020. godine učestvovala u Trampovom pokušaju preokretanja rezultata predsjedničkih izbora, podsjeća CNN.

Pošto je Predstavnički dom dobio svog prvog čovjeka, slijedi ceremonija njegovog polaganja zakletve.

Bonus video: