Rusija testirala izvođenje nuklearnog udara sa kopna, vazduha i mora kao odgovor na "napad agresora"

Ova demonstracija sile se poklapa sa najavom Moskve da će se povući iz značajnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba

10825 pregleda 1 komentar(a)
Rusija uvježbava izvođenje masivnog uzvratnog nuklearnog udara, Foto: Reuters
Rusija uvježbava izvođenje masivnog uzvratnog nuklearnog udara, Foto: Reuters

Rusija je uspješno testirala svoju sposobnost da izvede masivan nuklearni napad kopnom, morem i vazduhom, navodi se u saopštenju Kremlja.

Ova demonstracija sile se poklapa sa najavom Moskve da će se povući iz značajnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

Vježba, koja je uključivala probno lansiranje projektila iz kopnenog silosa, nuklearne podmornice i iz aviona bombardera dugog dometa, dolazi u trenutku kada se Moskva nalazi u onome što predstavlja kao egzistencijalni sukob sa Zapadom oko Ukrajine.

Sa tenzijama na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, Rusija – koja ima najveći nuklearni arsenal na svijetu – krupnim koracima ide ka opozivanju svoje ratifikacije sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

"Tokom obuke su izvršena praktična lansiranja balističkih i krstarećih raketa", navodi se u saopštenju Kremlja o nuklearnim vježbama.

Državna televizija je prikazala ministra odbrane Sergeja Šojgua kako izvještava Putina putem video veze o vježbi, za koju je rekao da je bila proba za "masovni nuklearni napad" kao odgovor na nuklearni napad agresora.

Interkontinentalna balistička raketa Jars ispaljena je sa poligona na metu na dalekom istoku Rusije, podmornica na nuklearni pogon lansirala je balističku raketu iz Barencovog mora, a bombarderi dugog dometa Tu-95MS testirali su krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem, navodi se u saopštenju Kremlja.

"Tokom događaja testiran je stepen pripremljenosti organa vojnog komandovanja i vještine višeg i operativnog štaba u organizovanju potčinjenih trupa", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su tokom vježbe "u potpunosti realizovani planirani zadaci".

Na video snimku vježbe koje je objavilo ministarstvo odbrane vidi se kako rakete sa kopna i podmornica bučno udaraju u noćno nebo i nuklearni bombarderi koji poleću sa aerodroma pod okriljem mraka.

Rusija s vremena na vrijeme izvodi takve vježbe kako bi testirala svoju takozvanu nuklearnu trijadu.

Sjedinjene Države takođe sprovode redovne nuklearne vježbe.

Rusija je jasno stavila do znanja da – uprkos povlačenju iz nuklearnog sporazuma – ne planira da odustane od moratorijuma na nuklearna testiranja iz 1992. godine u skladu sa Ugovorom o sveobuhvatnoj zabrani testiranja (CTBT), koji je potpisala Moskva.

Bonus video: