"Ja sam hrišćanin, suprug, otac... baš tim redom": Ko je Majk Džonson, novi predsjedavajući Predstavničkog doma?

Prije ulaska u Kongres, Džonson je bio advokat koji se uglavnom bavio pitanjem religijskih sloboda i uspješno odbranio zabranu sklapanja istopolnih brakova u Luizijani 2004

10064 pregleda 7 komentar(a)
Blizak Donaldu Trampu: Majk Džonson, Foto: Reuters
Blizak Donaldu Trampu: Majk Džonson, Foto: Reuters

Republikanski kongresmen iz Luizijane Majk Džonson izabran je za predsjednika Predstavničkog doma Kongresa poslije višenedjeljnog haosa i nekoliko neuspjelih krugova izbora kandidata. Džonson je ultrakonzervativni advokat, predstavnik vrijednosti „dubokog juga” i blizak je bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Evo nekoliko činjenica o novom predsjedniku donjeg doma Kongresa.

Biografija

Rođen je oktobra 1972. u Šrivportu u Luizijani, i najstariji je od četvoro djece. Njegov otac bio je vatrogasac koji je teško povrijeđen dok je bio na dužnosti. Završio je ekonomiju, a potom se okrenuo pravu i osnovao sopstvenu advokatsku kancelariju.

Prije ulaska u Kongres, Džonson je bio advokat koji se uglavnom bavio pitanjem religijskih sloboda i uspješno odbranio zabranu sklapanja istopolnih brakova u Luizijani 2004.

"Ja sam hrišćanin, suprug, otac, dugogodišnji konzervativac, advokat specijalizovan za ustavno pravo i mali preduzetnik, baš tim redom", rekao je za Baptistički magazin Luizijane 2016. godine.

U skupštinu Luizijane izabran je 2015. godine i kandidovao se za Kongres 2016. Predstavlja četvrti kongresni distrikt Luizijane koji se nalazi na sjeverozapadu zemlje.

Društveni konzervativac

Džonson je konzervativac koji je možda najbolje poznat po svojoj odbrani bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa kada je pokušavao da preokrene rezultat izbora 2020.

Kao advokat je učestovao u slučaju pokušaja da se ponište rezultati izbora u Pensilvaniji - gdje je pobijedio Bajden, i pozvao Trampa da "nastavi da se bori".

Protivi se istopolnim brakovima i 2022. je predložio zakon koji bi školama zabranio da promovišu ili razgovaraju o rodnom identitetu. Protivnik je abortusa, a odluku Vrhovnog suda da ukine federalnu zaštitu prava na abortus nazvao je "radosnom viješću".

Protivnik pomoći Ukrajini

Džonson se protivi da SAD šalju pomoć Ukrajini u odbrani od Rusije. Od grupe Republikanci za Ukrajinu, koja ocijenjuje kako kongresmeni stoje po pitanju podrške toj zemlji, Džonson je dobio najnižu ocjenu.

Lidersko iskustvo

Novi predsjedavajući Predstavničkog doma služio je kao predsjedavajući kokusa konzervativnih članova Republikanske stranke u Predstavničkom domu, a bio je i potpredsjednik republikanske konferencije. Drugog liderskog iskustva nema, što bi mogla da bude prepreka u budućim pregovorima sa demokratskim Senatom i Bijelom kućom.

Takođe, nema puno iskustva u skupljanju novca, što je jedna od ključnih uloga predsjedavajućeg.

Odnosi sa Trampom

Džonson je osvjedočeni pristalica Trampa, koji ga je 2020. podržavao u pokušajima da preokrene rezultate izbora. Tramp je podržao Džonsonovu nominaciju za predsjedavajućeg.

"Mislim da će biti fantastičan na mjestu predsjedavajućeg", rekao je Tramp u srijedu u Njujorku, prenosi AP.

Bonus video: