Terorističke prijetnje u porastu

Grupe povezane sa Al Kaidom, Islamskom državom i talibanima, stacionirane širom Evrope, Afrike, Azije i Bliskog istoka, vjerovatno će pokušati da demonstriraju svoje kapacitete kako bi skrenule pažnju na sebe

15107 pregleda 48 reakcija 8 komentar(a)
Policijska vozila ispred zgrade Evropskog savjeta nakon pucnjave u centru Brisela, Foto: Beta/AP
Policijska vozila ispred zgrade Evropskog savjeta nakon pucnjave u centru Brisela, Foto: Beta/AP

U sedmicama nakon zločina koje je počinio Hamas u Izraelu 7. oktobra, zabilježen je zabrinjavajući porast terorističkih aktivnosti u Evropi. Šefovi zapadnih obavještajnih službi upozoravaju da bi islamistički ekstremisti, džihadisti i antisemiti, inspirisani smjelim napadom Hamasa, mogli tražiti nove načine za napade na ciljeve na Zapadu.

Grupe povezane sa Al Kaidom, Islamskom državom i talibanima, stacionirane širom Evrope, Afrike, Azije i Bliskog istoka, vjerovatno će pokušati da demonstriraju svoje kapacitete kako bi u jakoj konkurenciji skrenule pažnju na sebe. Na kraju krajeva, terorističkim grupama je potreban publicitet napada visokog profila kako bi privukle regrute, novac, oružje i zaštitu.

Obavještajni šefovi partnerskih država takozvanih “Pet očiju” - Australije, Kanade, Novog Zelanda, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, sastali su se prošle nedjelje na konferenciji u Kaliforniji koju je organizovao FBI i izdali su zajedničko upozorenje da je porasla prijetnja od domaćih napada kao direktan rezultat aktuelne krize na Bliskom istoku.

U Evropi i u drugim djelovima svijeta pojačana je bezbjednost nakon niza incidenata povezanih sa islamskim ekstremizmom

“Bilježimo rast prijavljenih prijetnji, ali opreznost je trenutno povećana zbog promjenljivog i nestabilnog okruženja na Bliskom istoku i načina na koji se to može odraziti na Sjedinjene Države”, kazao je Kristofer Rej, šef FBI-ja, u emisiji “60 minuta”. Špijunski šefovi su kazali da pojedinci koji su radikalizovani na internetu, organizovane terorističke grupe, državni akteri poput Irana i ekstremno desničarske i neonacističke grupe mogu postati aktivnije. “Ne zavaravajte se, ovo su opasna vremena”, kazao je Rej.

Upozorenje obavještajnih šefova izdato je u trenutku kada je u Evropi i u drugim djelovima svijeta pojačana bezbjednost nakon niza incidenata povezanih sa islamskim ekstremizmom. Islamska država je preuzela odgovornost nakon što je u Briselu napadač, kojeg je kasnije usmrtila policija, navodno bijesan zbog spaljivanja Kurana ubio dvojicu švedskih fudbalskih navijača. Italijanske vlasti uhapsile su dvojicu muškaraca optuženih za regrutovanje ljudi za Islamsku državu. Napadači sa navodnim vezama sa tom organizacijom napali su i ubili dvoje turista i njihovog vodiča tokom safarija u Ugandi.

Francuska je rasporedila vojsku i podigla nivo pripravnosti zbog terorističke prijetnje nakon što je jednog nastavnika nožem usmrtio a tri osobe ranio Čečen, za kojeg se vjeruje da je radikalni islamist. U Berlinu, bačeni su molotovljevi kokteli na jednu sinagogu. Američki Stejt department je izdao upozorenje za sve svoje državljanje koji putuju u inostranstvo.

Molotovljevi kokteli su bačeni na sinagogu u Berlinu 18. oktobra
Molotovljevi kokteli su bačeni na sinagogu u Berlinu 18. oktobrafoto: Beta/AP

Hamas, nakon iznenađujuće uspješnog i smrtonosnog napada na izraelske zajednice, sada je na samom vrhu terorističkog drveta. Ta grupa slijedi ekstremističku ideologiju koja kombinuje islam sa palestinskim nacionalizmom, posvećena je uništenju Izraela, a za njih “poželjne metode uključuju samoubilačke napade, raketne i minobacačke napade, ubistva i otmice”, navodi Projekat za borbu protiv ekstremizma, organizacija sa sjedištem u Njujorku i Berlinu.

Ovu militantnu grupu su kao terorističku organizaciju označile SAD, Velika Britanija, Evropska unija, Australija, Novi Zeland i Japan, ali su se Ujedinjene nacije uzrdržale od takve klasifikacije. Hamas prima značajna sredstva od Irana, koji mu takođe pruža vojnu podršku, i koristi svoje značajne finansijske resurse za gradnju podrške, osvojivši prve i za sada jedine izbore u Gazi 2006. godine. Pored toga, Katar šalje novac Gazi za energiju i humanitarnu pomoć, što po mišljenju pojedinih analitičara pomaže Hamasu da zadrži podršku Palestinaca u Gazi.

Međutim, uticaj talibana nikada nije daleko. Analitičari tvrde da je njihova pobjeda u Avganistanu 2021. godine ohrabrila ekstremiste širom svijeta, a ta grupa je obnovila status Avganistana kao skloništa za teroriste kakav je imao prije američke invazije 2001. Mohamed Mohek, akademik islamskih studija i glavni urednik lista “Hašt-e-sub”, kazao je da je Avganistan integralni dio radikalnog islamističkog narativa. Krajni cilj je, prema njegovim riječima, “borba u Palestini i uništenje Izraela”.

Od preuzimanja kontrole, talibani su reformisali obrazovni sistem, transformisali škole u vjerske medrese u kojima dječaci uče ekstremističku ideologiju koja uključuje antiizraelsku retoriku koju im predaju radikalne mule, kazao je Mohek. Pripadnici Al Kaide iz arapskih država su raspoređeni u kampovima za obuku kako bi pružali vojnu i ideološku obuku.

Zgrada u kojoj je smještena izraelska ambasada u Buenos Ajresu dobila je prijetnju bombom
Zgrada u kojoj je smještena izraelska ambasada u Buenos Ajresu dobila je prijetnju bombomfoto: Beta/AP

“Rezultat talibanske kontrole Avganistana pruža najbolju priliku za proizvodnju jedne nove generacije i za obuku i indoktrinaciju nove generacije ekstremističkih boraca”, kazao je Mohek, koji je bio ambasador u Egiptu i savjetnik predsjednika prije pada Avganistanske Republike.

Tim za analitičku podršku i praćenje sankcija Savjeta za bezbjednost UN identifikovao je veliki broj ekstremističkih grupa koje su se borile zajedno s talibanima i sada uživaju njihovu zaštitu u Avganistanu, uključujući staru Al Kaidu koja je ponovno aktivna i upravlja ministarstvima, skloništima i obukom logora.

Lideri Al Kaide i Hamasa su među prvima čestitali talibanima pobjedu 2021. godine i zakleli se na vjernost talibanskom vrhovnom lideru Haibatulahu Akundžadi. Lider Hamasa Ismail Hanije telefonirao je Abdulu Ganiju Baradaru, uglednom lideru talibana a sada zamjeniku premijera Avganistana, kako bi mu rekao da je kraj američke “okupacije uvod za krah svih okupacionih snaga, prije svega izraelske okupacije Palestine”.

Nezavisna istraživačka organizacija “Afghan Peace Watch”, prijavila je da je američko naoružanje koje je ostavljeno nakon povlačenja 2021. nađeno u Pojasu Gaze, indijskom regionu Kašmir i u Pakistanu. Predsjedavajući Odbora za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Majk Mekol kazao je za CNN da je “vidio naznake da talibani žele da dođu i oslobode Jerusalim da se, kako tvrde, bore protiv cionista”. Mohek je kazao da on vjeruje da je preko 100 talibanskih napadača već raspoređeno u Gazi.

Prevod: N.B.

Bonus video: