Rej: Napad Hamasa na Izrael će podstaći najznačajniju terorističku prijetnju po Ameriku od uspona Islamske države

Tokom pretresa, sekretar za unutrašnju bezbbjednost Alehandro Majorkas rekao je da je rastu antisemitizma u zemlji doprinijela mržnja prema jevrejskim studentima poslije početka sukoba u Gazi

9945 pregleda 1 komentar(a)
Rej, Foto: Reuters
Rej, Foto: Reuters

Napad Hamasa na Izrael će podstaći najznačajniju terorističku prijetnju po Ameriku od uspona Islamske države (ISIS) prije gotovo deceniju, upozorio je u srijedu direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej.

Rej je u svjedočenju na pretresu u Kongresu rekao da je od početka izraelsko-palestinskog konflikta u Gazi ranije ovog mjeseca, više stranih terorističkih organizacija pozvalo na napade na Amerikance i Zapad, što je značajno povećalo prijetnju od nasilnih ekstremista na američkom tlu.

"Potezi Hamasa i njegovih saveznika poslužiće kao inspiracija kakvu nismo vidjeli od kako je ISIS prije nekoliko godina uspostavio takozvani kalifat", rekao je Rej na pretresu pred senatskim Odborima za unutrašnju bezbjednost i vladine poslove, koji je bio usredsrećen na prijetnje po Sjedinjene Države.

Američka vlada je od početka sukoba u Gazi zabilježila rast prijetnji protiv Jevreja, muslimana i Arapa u Americi, rekli su zvaničnici.

Takođe je porastao broj napada paravojnih snaga, koje podržava Iran, na američke vojne baze u inostranstvu, rekao je Rej i upozorio da će se vjerovatno takođe pogoršati sajber napadi Teherana i nedržavnih aktera na Ameriku ako se konflikt proširi.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtjev agencije Rojters za komentar.

Tokom pretresa, sekretar za unutrašnju bezbbjednost Alehandro Majorkas rekao je da je rastu antisemitizma u zemlji doprinijela mržnja prema jevrejskim studentima poslije početka sukoba u Gazi.

Bijela kuća je ove nedjelje izrazila zabrinutost zbog izvještaja o anti-jevrejskim incidentima na američkim univerzitetima, zbog kojih su pooštrene bezbjednosne mjere na kampusima.

Bonus video: