Njujork tajms: Američki komandosi u Izraelu pomažu da se lociraju taoci odvedeni u pojas Gaze

U izvještaju se navodi da je nekoliko zapadnih zemalja tajno premjestilo svoje specijalne snage bliže Izraelu kako bi pomoglo u potencijalnom spasavanju talaca ili u evakuciji velikog obima iz Izraela i Libana ako se sukob proširi

8320 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki komandosi u Izraelu pomažu u lociranju talaca otetih i odvedenih u pojas Gaze 7. oktobra tokom napada Hamasa na južnu izraelsku teritoriju, piše "Njujork tajms".

List se poziva na Kristofera P. Maiera, pomoćnika ministra odbrane, koji je rekao na konferenciji u Vašingtonu: " Aktivno pomažemo Izraelcima da učine više stvari".

On je rekao da je glavni zadatak pomoć u "identifikaciji talaca, uključujući američke".

Anonimni zvaničnici su izjavili za "Njujork tajms" da je nedavno stiglo nekoliko desetina pripadnika Snaga SAD za specijalne operacije.

Oni će pomagati da se lociraju taoci, ali i u evakuaciji i obezbjeđenju ambasada u regionu ako bude potrebno, prenose izraelski mediji.

U izvještaju se navodi da je nekoliko zapadnih zemalja tajno premjestilo svoje specijalne snage bliže Izraelu kako bi pomoglo u potencijalnom spasavanju talaca ili u evakuciji velikog obima iz Izraela i Libana ako se sukob proširi.

Islamski ekstremistički Hamas je sinoć najavio da će u narednim danima osloboditi više talaca koji imaju strano državljanstvo.

Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obeida je rekao da je to rezultat posredovanja nekih zemalja.

Izrael poziva na hitno i bezuslovno puštanje svih talaca i obećanja Hamasa označava psihološkom igrom.

Talaca je više od 240, po podacima izraelske vojske, a do sada je Hamas oslobodio četiri žene, najprije dvije Amerikanke, majku i kćerku, a potom dvije starije Izraelke. Peta djevojka, koja je bila na odsluženju vojnog roka, oslobođena je u izraelskoj vojnoj operaciji. Portparol Abu Obeida je porekao da je ona oslobođena iz zatočeništva Hamasa, sugerišući da ju je otela neka druge ekstremistička organizacija.

Navodno je oko 50 talaca u rukama drugih ekstremističkih organizacija prije sveg Islamskog džihada, što nije potvrđeno iz nezavisnih izvora.

Bonus video: