Nakon rata, nova okupacija Gaze?

Dok izraelske snage nadiru prema gradu Gazi, Netanjahu kazao da nakon što porazi Hamas planira “opštu bezbjednosnu” ulogu u Gazi na neodređeno vrijeme

20116 pregleda 1 komentar(a)
Palestinci ispred uništene zgrade u Kan Junisu, Foto: Rojters
Palestinci ispred uništene zgrade u Kan Junisu, Foto: Rojters

Izrael će preuzeti “ukupnu odgovornost za bezbjednost” u Gazi neodređeno vrijeme nakon završetka rata sa Hamasom, kazao je juče izraelski premijer Benjamin Netanjahu, u do sada najjasnijem pokazatelju da Izrael planira da preuzme kontrolu nad enklavom nakon konflikta koji je odnio hiljade života i uništio ogroman dio teritorije.

“Mislim da će Izrael neodređeno vrijeme zadržati ukupnu odgovornost za sigurnost, jer smo vidjeli šta se dešava kada nemamo tu odgovornost... tada dolazi do erupcije Hamasovog terorizma i to u razmjerama koje nijesmo mogli ni zamisliti”, rekao je Netanjahu u intervjuu za ABC, koji je emitovan kasno u ponedjeljak.

Izrael do sada nije davao puno naznaka o tome kako vidi sudbinu Gaze nakon rata.

Izrael je povukao svoje vojnike i naseljenike iz Gaze 2005, a dvije godine kasnije Hamas je tamo preuzeo kontrolu porazivši Palestinske vlasti koje imaju ograničenu samoupravu u Zapadnoj obali, odvojenoj teritoriji por izraelskom okupacijom.

Netanjahu je izrazio i otvorenost za “manje pauze” u sukobima kako bi se olakšala dostava pomoći ili oslobađanje više od 240 talaca koje je oteo Hamas 7. oktobra.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: REUTERS

“Što se tiče taktičkih pauza - sat tamo, sat ovamo - imali smo ih i ranije. Pretpostavljam da ćemo vidjeti kakve su okolnosti, kako bismo omogućili da humanitarna sredstva uđu ili da naši taoci izađu”, kazao je on.

Međutim on je, kako prenosi agencija Asošiejtid pres, odbacio mogućnost prekida vatre ukoliko ne budu oslobođeni svi taoci. Bijela kuća je saopštila da nije postignut dogovor oko poziva predsjednika SAD Džoa Bajdena na širu humanitarnu pauzu nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

Simča Rotman, poslanik iz Netanjahuove religiozno-nacionalističke koalicije objavio je na društvenim mrežama: “Naše snage ne smiju krvariti da bismo Pojas Gaze kao poklon predali Palestinskim vlastima... Samo puna izraelska kontrola i potpuna demilitarizacija Pojasa će povratiti bezbjednost”.

Rojters, međutim, podsjeća da je Bijela kuća saopštila da Bajden nije pristalica izraelske ponovne okupacije Gaze. “To nije dobro za Izrael, to nije dobro za izraelski narod”, kazao je portparol Džon Kirbi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovara sa liderima u regionu o tome kako bi mogla izgledati uprava Gaze nakon rata, kazao je Kirbi za CNN. “Kakva god da bude, ne može biti kao 6. oktobra. Ne može biti Hamas”.

Mada Izraelici pretežno podržavaju vojnu kampanju za uništenje Hamasa nakon napada prošlog mjeseca, postoji određena nesigurnost u vezi sa tim da li Netanjahuova ekstremno desna koalicija ima diplomatsku sposobnost da nađe dugoročno rješenje za Gazu.

Bijela kuća je saopštila da predsjednik Džo Bajden nije pristalica izraelske ponovne okupacije Gaze. "To nije dobro za Izrael, to nije dobro za izraelski narod", kazao je portparol Džon Kirbi

Lider opozicione Laburističke partije, Merev Mikaeli, kazao je da Izrael treba da sarađuje sa SAD, arapskim zemljama i Palestinskim vlastima oko plana za “političku pobjedu” u Gazi kako bi Izrael bio bezbjedan nakon što Hamas bude vojno poražen.

Uništenje Hamasa nije zagarantovano

Vojni analitičari tvrde da trajno uništenje snaga Hamasa nije zagarantovan ishod, ističe Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da je zauzela vojni kompleks na sjeveru Gaze i da je spremna da napadne borce koji se kriju u mreži podzemnih tunela. Objavili su snimke na kojima se vidi kako vojnici koriste bager da kopaju zemlju i ruše zidove.

Izraelski pukovnik Ričard Heht izjavio je novinarima da pripadnici Hamasa “iskaču” iz tunela kako bi ispaljivali ručne protivtenkovske granate na izraelske snage. “Stoga ulažemo napore da uništimo ove tunele kako se približavamo Gazi”, rekao je.

Ovaj rat je već uzeo ogroman danak, dok je Izrael ponovo juče sproveo talas napada širom teritorije. Cijeli stambeni blokovi su sravnjeni sa zemljom, a prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi ubijeno je preko 10 000 ljudi, od čega su 40 odsto djeca.

Mjesec neopisive patnje

“Ovo je bio mjesec pokolja, neopisive patnje, krvoprolića, razaranja, bijesa i očaja”, kazao je komesar UN za ljudska prava Voker Turk u saopštenju na početku posjete regionu, tokom koje će posjetiti i granični prelaz Rafa sa Egiptom, jedini preko kojeg može ući pomoć.

Izrael je juče saopštio da njihove snage nadiru duboko u grad Gazu, dok su stanovnici kazali da su tenkovi pozicionirani u predgrađima i pripremaju se za upad u središte Gaze. Izraelske snage su civilima u gradu Gazi dale rok od četiri sata da napuste grad, a stanovnici koji su pobjegli za Rojters su kazali da su prošli pored tenkova koji su zauzeli pozicije za ulazak.

Palestinski civili napuštaju grad Gazu sa istaknutom bijelom zastavom
Palestinski civili napuštaju grad Gazu sa istaknutom bijelom zastavomfoto: REUTERS

“Najopasnije putovanje u mom životu. Vidjeli smo tenkove iz neposredne blizine. Vidjeli smo djelove tijela u stanju raspadanja. Vidjeli smo smrt”, napisao je stanovnik Adam Fajez Zejara uz selfi na putu iz grada Gaze.

Mada je izraelska vojna operacija usmjerena na sjeverni dio Gaze, južni dio takođe je bio meta napada. Palestinski zdravstveni zvaničnici su saopštili da je barem 23 ljudi poginulo u dva odvojena izraelska vazdušna napada rano juče u južnim gradovima Kan Junis i Rafa.

“Mi smo civili”, rekao je za Rojters Ahmed Aješ, koji je spašen iz ruševina kuće u Kan Junisu gdje su zdravstveni zvaničnici rekli da je poginulo 11 ljudi. “Ovo je hrabrost takozvanog Izraela - oni pokazuju svoju moć i silu protiv civila, beba, djece i starih”.

Dok je govorio, spasioci su golim rukama kopali pokušavajući da oslobode djevojčicu koja je bila do struka zatrpana u ruševinama.

Spasioci iz ruševina zgrade u Kan Junisu izvlače povrijeđenu djevojčicu
Spasioci iz ruševina zgrade u Kan Junisu izvlače povrijeđenu djevojčicufoto: REUTERS

Priče o strahotama i patnji na obje strane polarizovale su svjetsko mnjenje u proteklih mjesec dana.

U Šefajimu, u Izraelu, Avihaj Broduč opisuje 31 dan agonije nakon što je Hamas oteo njegovu suprugu i troje djece iz Kfar Aza, kibuca oko tri kilometra od Gaze.

“Moja djeca, tako su mlada, ona nikome ništa nijesu učinila nažao”, kazao je on o svojoj desetogodišnjoj kćerki Ofri i sinovima Juvalu, 8, i Urijahu, 4.

Sa druge strane svakodnevni su prizori tijela djece koju iznose iz ruševina u Gazi, žena koje plaču nad desetinama tijela zamotanim u bijele tkanine. Mjesec dana nakon vojnog napada Izraela, Palestinci unutar enklave suočeni su sa patnjama razmjera, intenziteta i kontinuiteta koji pojedine guraju u bijes i očaj.

“Kunem se da čekamo smrt. Biće bolje nego živjeti. Mi čekamo smrt svakog trenutka”, rekao je Abu Džihad, srednjovječni stanovnik Kan Junisa “Mi ne živimo. Treba nam neko rješenje. Ili nas sve ubijte ili nam dozvolite da živimo”, rekao je, bijesneći na Izrael i na svijet koji je optužio za ćutanje i nemoć.

Čelnik svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je sve strane da dogovore humanitarno primirje u Gazi. “Koliko će ova humanitarna katastrofa trajati? Istorija će nam svima suditi po onome što radimo za okončanje ove tragedije”, objavio je Gebrejesus na društvenoj mreži X.

Bonus video: