Porodice okupljene ispred Zida plača u Jerusalimu pozvale na oslobađanje talaca

Pjevajući i moleći se zajedno, roditelji i prijatelji su držali govore i pozivali na oslobađenje otetih

10808 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stotine članova porodica talaca odvedenih u Pojas Gaze i njihovi prijatelji okupili su se ispred Zida plača u Jerusalimu da pozovu na njihovo oslobađanje.

Sinoćnje okupljanje bilo je jedno od nekoliko održanih širom Izraela kako bi se obilježilo mesec dana od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi, najviše civila, a 240 je zarobljeno i odvedeno u Pojas Gaze.

Portparolka porodica talaca Rahel Goldberg rekla je da se oni drže pod zemljom u Gazi već 32 dana.

Pjevajući i moleći se zajedno, roditelji i prijatelji su držali govore i pozivali na oslobađenje otetih.

Oni su zapalili memorijlani plamen koji će se nositi po cijelom svijetu kako bi se pojačao politički pritisak za oslobađanje, prenio je AP.

Izraelski mediji su javili da su Izraelci obilježili mjesec dana od najvećeg napada u istoriji Izraela širom zemlje bdenjem, memorijalnim okupljanjima, molitvama i protestima.

Komemoracije su održane i ispred parlamenta (Kneseta) u Jerusalimu a neki su iskoristili tu priliku da protestuju protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua i da zatraže njegovu ostavku.

Izrael se zarekao da će uništiti Hamas posle napada bez presedana i započeo bombardovanje, a potom i kopnene operacije u kojima je do sada ubijeno više od 10.300 ljudi, većinom civila.

Bonus video: