Vašington odobrio prodaju oklopnih vozila Rumuniji za 2,53 milijardi dolara

Rumunija se graniči sa Ukrajinom koja se od februara 2022. godine bori protiv ruske invazije. SAD su od tada ubrzale svoje programe pomoći i isporuka oružja Kijevu i NATO zemljama

11209 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD su odobrile prodaju oklopnih vozila Rumuniji za 2,53 milijardi dolara, javila je zvanična agencija Pentagona.

Rumunija je saveznica u NATO i susjed Ukrajine koja je u ratu.

Taj sporazum će podržati ciljeve nacionalne spoljne i bezbjednosne politike SAD omogućujući poboljšanje bezbjednosti jedne zemlje saveznice NATO, navodi se u saopštenju Agencije za saradnju u oblasti odbrane i bezbjednosti (DSCA), zadužene za prodaju oružja inostranstvu.

Ova isporuka će poboljšati kapacitet Rumunije da se "suoči sa sadašnjim i budućim prijetnjama" tako što obezbjeđuje vjerodostojnu silu, sposobnu da odvrati protivnike i učestvuje u NATO, navodi se u saopštenju.

Rumunija se graniči sa Ukrajinom koja se od februara 2022. godine bori protiv ruske invazije. SAD su od tada ubrzale svoje programe pomoći i isporuka oružja Kijevu i NATO zemljama.

Američki Stejt department je odobrio prodaju Rumuniji i kao što je predviđeno zakonom, agencija je obavijestila Kongres. Kongres treba da ratifikuje sporazum o prodaji.

Bonus video: