Još jedan požar na Havajima, ovoga puta uništava prašumu Oahua

Vatra je spalila 6,5 kvadratnih kilometara od kada je požar prvi put primijećen 30. oktobra, a do petka je obuzdao 90 odsto. Zvaničnici su utvrdili da je požar izbio na otprilike 32 kilometra sjeverno od Honolulua

8561 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/Twitter/HotshotWake
Foto: Screenshot/Twitter/HotshotWake

Šumski požar koji gori u prašumi na Havajima je još jedan pokazatelj nove realnosti za ostrvsku državu samo nekoliko mjeseci nakon što je razorni požar na susjednom ostrvu sravnio cio grad, kada je život izgubilo najmanje 99 ljudi.

Niko nije povrijeđen i nijedna kuća nije izgorjela u najnovijem požaru, koji je spalio planinske grebene na Oahuu, ali je plamen zbrisao nezamjenjivo autohtono šumsko zemljište koje je dom za skoro dvije desetine vrlo osjetljivih vrsta. Sve u svemu, "sastojci" su isti kao što su bili za požar u istorijskom gradu Lahaina na Mauiju: teška suša podstaknuta klimatskim promjenama izaziva požar na Havajima, tamo gdje ga skoro nikada nije bilo.

"Bila je to zaista prelijepa autohtona šuma", rekao je JC Vatson, menadžer partnerstva za riječne tokove planine Kulau, koje pomaže u brizi o zemljištu. On je podsjetio da je u šumi rasla paprat "uluhe", koja često raste u prašumama na Havajima, i drveće "koa", koje se tradicionalno koristilo za pravljenje kanua, dasaka za surfovanje i ukulelea.

"Nije sve izgorjelo, ali priroda izgleda skoro kao površina Mjeseca", rekao je Votson.

Činjenica da je ovaj požar bio na vlažnijoj, vjetrovitoj strani Oahua je "znak upozorenja za sve nas da se sprema promjena", rekao je Sam ’Ohu Gon III, viši naučnik i savjetnik za kulturu u The Nature Conservancy na Havajima.

Požar je uglavnom gorio u Nacionalnom rezervatu za divlje životinje Oahu Forest, u kojem žive 22 vrste koje je američka vlada navela kao ugrožene. Uključuju ptice ivi i elepaio, puža koji živi na drveću i havajskog sivog slijepog miša. Američka služba za ribe i divlje životinje, koja upravlja utočištem, još ne zna koje biljke ili divlje životinje su mogle biti oštećene u požaru, rekla je portparolka Kristen Olejt-Velasko.

Vatra je spalila 6,5 kvadratnih kilometara od kada je požar prvi put primijećen 30. oktobra, a do petka je obuzdao 90 odsto. Zvaničnici su utvrdili da je požar izbio na otprilike 32 kilometra sjeverno od Honolulua.

Spaljeno područje može da izgleda relativno malo u poređenju sa šumskim požarima na američkom kontinentu, koji mogu uništiti stotine kvadratnih kilometara. Ali netaknuti domaći ekosistemi Havaja inače nisu veliki, posebno na manjim ostrvima kao što je Oahu, tako da čak i ograničeni požari imaju dalekosežne posljedice.

Jedna od glavnih briga je koje će biljke rasti umjesto šume.

Domaće biljke Havaja evoluirale su bez dodira redovnih požara, a vatra nije dio njihovog prirodnog životnog ciklusa. Brže rastuće alohtone biljke sa više sjemena kasnije niknu umjesto autohtonih vrsta. U šumi na Ohauu blizu mjesta posljednje požara rasla je paprat i drveće koa i ohia, prije nego što je u požaru 2015. izgorjelo manje od dva kvadratna kilometra. Sada su tu invazivne trave koje su sklonije rastu pored požara, a drveće raste sporije.

Mnogo veći požar iz 2016. godine u planinama Vaianae na drugoj strani Oahua uništio je jednu od posljednjih preostalih populacija rijetkog drveta gardenije, rekao je Gon.

Postoje i kulturni gubici kada gori matična šuma. Gon se prisetio stare priče iz Centralnog Oahua o ratniku koji je zbačen sa litice dok se borio protiv neprijateljskog poglavice. Njegov pad zaustavilo je drvo ohia, još jedna biljka koja je uobičajena na prostoru koji je sada zgarište.

Perje šumskih ptica Havaja nekada se koristilo za pravljenje nošnje i perjanica koje su nosile poglavice.

Votsonova organizacija radi u koordinaciji sa Službom za ribu i divlje životinje kako bi sprovela početna istraživanja štete. Oni će osmisliti plan obnove koji će uključivati kontrolu invazivnih vrsta i sadnju autohtonih vrsta. Ali postoje ograničenja za ono što se može učiniti.

"Nikada neće moći da se vrati u svoje prethodno stanje tokom naših života", rekao je Votson. "Nažalost, zauvijek je promijenjeno".

Požare na Havajima skoro uvijek izazivaju ljudi, pa je Gon rekao da je potrebno učiniti više da se podigne svijest o prevenciji. Domaće šume bi mogle biti dodatno zaštićene zonama razdvajanja sadnjom manje zapaljive vegetacije na bivšim plantažama šećerne trske i ananasa koje se često nalaze na nižim nadmorskim visinama, rekao je on.

Na mnogim sada ugljenisanih polja niču suve, invazivne trave. Takva trava je podstakla požar koji se brzo širio preko Lahaine u avgustu. Uzrok tog požara se još istražuje, ali su ga možda izazvali oboreni dalekovodi koji su zapalili suvu travu. Vjetrovi povezani sa snažnim uraganom koji je prošao na jug pomogli su u širenju požara, koji je uništio više od 2.000 zgrada i kuća za oko 8.000 ljudi.

Požar će vjerovatno uticati na snabdijevanje svježom vodom ostrva Oahua, iako je to teško izmjeriti. Milion stanovnika i posjetilaca Oahua dobijaju vodu za piće iz vodonosnih slojeva, ali obično su potrebne decenije da kiša prodre kroz zemlju da bi ih napunila. Domaće šume najbolje upijaju kišu, tako da će nestanak visokokvalitetne šume sigurno imati nekog efekta, rekao je Votson.

Državni zvaničnici traže dodatna finansijska sredstva od zakonodavne vlasti sledeće godine za obnavljanje opreme za gašenje požara, protivpožarne ograde, nove izvore vode za suzbijanje požara, ponovno zasađivanje autohtonog drveća i biljaka i skladištenje sjemena.

Vatrogasci i kiša prošle nedjelje konačno su ugasili požar na Oahuu, ali Gon je pozvao na akciju "kako bi se osiguralo da se to ne pretvori u godišnje požare koji nagrizaju izvor našeg vodosnabdijevanja".

Bonus video: