Borelj pozvao Izrael 'da ga ne obuzme gnijev' u ratu protiv Hamasa

„Jedan užas ne opravdava drugi“

2851 pregleda 1 komentar(a)
Borelj prilikom posjete kibucu beri, Foto: Twitter
Borelj prilikom posjete kibucu beri, Foto: Twitter

Visoki komesar za bezbjednost i spoljnu politiku EU Žozep Borelj pozvao je danas Izrael "da ne dopusti da ga obuzme bijes" u ratu koji od 7.oktobra vodi protiv islamske ekstremističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze.

"Ja razumijem vaše strahove i vaš bol. Razumijem vaš gnijev. Ali dopustite mi da zatražim od vas da ne dopustite da budete obuzeti gnijevom", rekao je Borelj tokom posjete kibucu Beri, na jugu Izraela, opustošenom u napadima.

On je takođe pozvao na hitno i bezuslovno puštanje talaca otetih i odvedenih u Gazu.

Rat između Izraela i Hamasa izazvan je napadima te palestinske organizacije koja vlada Gazom.

Na izraelskoj strani ubijeno je više od 1.200 ljudi, uglavnom civila, a oko 240 je oteto i odvedeno u Gazu, po podacima koje su objavile izraelske vlasti.

U odgovoru na napad Hamasa, Izrael je neprekidno bombardovao Pojas Gaze, koji je pod potpunom opsadom.

U izraelskom bombarodvanju i kasnijoj kopnenoj operaciji poginulo je 11.500 ljudi, uglavnom civila uključujući 4.710 djece (a ne 4.170 kako je nešto ranije objavljeno), po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Govoreći u kibucu Beri, gdje je najmanje 85 ljudi ubijeno i 30 oteto Borelj je rekao da "Izrael (mora) biti branjen",ali je dodao da "jedan užas ne opravdava drugi", govoreći o nevinim civilima, uključujući i hiljade djece, koji su stradali u proteklim nedjeljama.

Bonus video: