Ultradesničar Milej je novi predsjednik Argentine: Obećao zatvaranje centralne banke, čestitao mu Tramp...

"Danas počinje rekonstrukcija Argentine. Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na svoje mjesto u svijetu koje nikada nije trebalo da izgubi", poručio je Milej

14293 pregleda 50 reakcija 7 komentar(a)
Milej sa sestrom Karinom, Foto: Reuters
Milej sa sestrom Karinom, Foto: Reuters

Ultradesničarski libertarijanac Havijer Milej novi je predsjednik Argentine.

On je na juče održanim izborima, prema preliminarnim rezultatima osvojio 56 odsto glasova i pobijedio protivkandidata Sergija Masu koji je dobio povjerenje 44 odsto birača.

BBC prenosi da je Masa priznao poraz.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp čestitao je Mileju na pobjedi, rekavši da će "Učiniti Argentinu ponovo velikom!".

Izbori dolaze u teškom trenutku za Argentinu sa rastućom inflacijom i ekonomijom u krizi.

Rojters piše da Milej, želi da zatvori centralnu banku i dolarizuje privredu - radikalnije ideje za koje će možda biti teško da sprovede.

BBC piše da su predlozi Mileja, koji su uključivali uništenje centralne banke, dobili podršku glasača koji očajnički žele promjene.

On je zbunio anketare tako što je lako pobijedio Masu, kandidata vladajućih peronista, navodi BBC.

U svom pobjedničkom govoru pristalicama u Buenos Ajresu, Milej je rekao: "Danas počinje rekonstrukcija Argentine. Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na svoje mjesto u svijetu koje nikada nije trebalo da izgubi. Radićemo rame uz rame sa svim nacijama slobodnog svijeta, kako bismo pomogli u izgradnji boljeg svijeta.".

Masa je nakon poraza Nakon poraza rekao: "Očigledno da rezultati nisu ono što smo očekivali. Kontaktirao sam Havijera Mileja da mu čestitam. Od sjutra odgovornost za obezbjeđivanje sigurnosti pripada Mileju."

BBC piše da je bila teška trka do samog kraja, ali je pobijedio kandidat koji je u jednom trenutku držao motornu testeru u kampanji i čovjek koga su poredili sa Trampom i bivšim brazilskim liderom Žairom Bolsonarom.

Njegov govor o uvođenju američkog dolara kao zvanične valute u zemlji naišao je na aplauz njegovih pristalica.

Mnogi ekonomisti ipak govore o finansijskoj katastrofi. Bez obzira na to, u zemlji u kojoj je godišnja inflacija sada preko 140% i gdje dvoje od pet ljudi živi u siromaštvu, njegova pobjeda dokazuje da su Argentinci siti tradicionalne politike i ekonomske katastrofe, navodi BBC.

Bonus video: