Napadači zaplijenili tanker u vlasništvu izraelske kompanije kod obale Adena u Jemenu

Kompanija Zodiak je navela da je plovilo u vlasništvu kompanije Klumvez Šiping Inc, iako druga evidencija povezuje vlasništvo broda sa Zodiak Maritajm sa sjedištem u Londonu, kome je vlasnik izraelski milijarder Ejal Ofer

7006 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nepoznati napadači danas su oteli naftni tanker u izraelskom vlasništvu u Adenskom zalivu blizu obale Jemena, saopštila je kompanija vlasnika broda i privatna obavještajna firma.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za napad, vjeruje se da je povezan sa druga dva pomorska napada na brodove.

Napadači su zauzeli brod po imenu Central park, u vlasništvu Zodiak Maritajm, a kompanija je napad nazvala "piratskim incidentom".

"Naš prioritet je bezbjednost posade na brodu", navodi se u saopštenju kompanije.

"Brod sa turskim kapetanom ima višenacionalnu posadu koja se sastoji od posade ruskih, vijetnamskih, bugarskih, indijskih, gruzijskih i filipinskih državljana".

Nije odmah bilo jasno ko stoji iza napada. Aden drže snage jemenske međunarodno priznate vlade i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se godinama bori protiv jemenskih pobunjenika Huta koje podržava Iran.

Taj dio zaliva se nalazi podalje od teritorije koju kontrolišu Huti.

Kompanija Zodiak je navela da je plovilo u vlasništvu kompanije Klumvez Šiping Inc, iako druga evidencija povezuje vlasništvo broda sa Zodiak Maritajm sa sjedištem u Londonu, kome je vlasnik izraelski milijarder Ejal Ofer.

Bonus video: