Taoci kažu da su tučeni i da im je prijećeno smrću

Detalji o životu izraelskih civila u zatočeništvu Hamasa izlaze u javnost preko njihovih porodica

14346 pregleda 37 reakcija 15 komentar(a)
Emili Hend sa ocem nakon oslobađanja, Foto: Rojters
Emili Hend sa ocem nakon oslobađanja, Foto: Rojters

Izraelske žene i djeca, koji su se vratili u Gazu iz zarobljeništva Hamasa, ispričali su da su tučeni i da im je prijećeno smrću, da su premještani sa mjesta na mjesto i primorani da šapuću, kazale su njihove porodice.

Većina talaca koji su oslobođeni u okviru šestodnevnog primirja prebačeni su u bolnice u zemlji koja se još oporavlja od šoka njihove otmice tokom napada Hamasa 7. oktobra u kojem je, kako tvrdi Izrael, ubijeno 1.200 ljudi.

Deni Brom, direktor Izraelskog centra za psihotraumu, izjavio je za Rojters da će nekima biti potreban medicinski tretman, ali drugima neće. Mnogi će morati da razgovaraju, a najvažnija je vratiti osjećaj kontrole.

“Ljudi koji su prošli užasne stvari nisu bolesni”, rekao je Brom. “Oni moraju da se uhvate u koštac sa tim, potreban im je prostor, vrijeme i toplo okruženje da bi to postigli, ali ne obavezno u medicinskom ambijentu”.

Otkad je počela najnovija runda oslobađanja u petak, pri čemu Izrael zauzvrat oslobađa neke Palestince iz zatvora, pušteni taoci se drže dalje od medija.

Priče oslobođenih Izraelaca izlaze u javnost preko članova porodice, bez nezavisne provjere, dajući nagovještaj njihove muke, navodi Rojters. Većina od 240 talaca za koje Izrael kaže da su zarobljeni 7. oktobra još je u zatočeništvu.

Ohad Munder (9) u izraelskom vojnom helikopteru
Ohad Munder (9) u izraelskom vojnom helikopterufoto: Beta/AP

Debora Koen je za francusku televiziju BFM izjavila da su njenog 12-godišnjeg nećaka Ejtana Jahalomija i druge tukli građani Gaze pošto su dovedeni u tu enklavu. Ona je rekla da su ih otmičari primorali da gledaju snimke Hamasovog nasilja.

“Svaki put kad bi neko dijete tamo zaplakalo, prijetili su im oružjem da ga ućutkaju. Kada su stigli u Gazu, svi civili, svi su ih udarali ... Govorimo o 12-godišnjem djetetu”, izjavila je.

Hamas tvrdi da se humano odnosi prema taocima u skladu sa islamskim učenjem da se zaštite njihovi životi i blagostanje. Međutim, ta palestinska grupa kaže da su neki taoci ubijeni u vazdušnim napadima tokom vojne ofanzive koju je Izrael pokrenuo u odgovoru na napad Hamasa i u kojoj je ubijeno više od 15.000 ljudi, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti u Gazi.

Porodice dviju djevojčica koje su bile zajedno zatočene kazale su da je teško čuti njihovu djecu po povratku kući jer samo šapuću.

“Morao sam da prislonim uvo uz njena usta da bih je čuo. U zatočeništvu su joj rekli da ne pravi nikakvu galamu. Može se vidjeti užas u njenim očima”, rekao je za CNN Tomas Hend, otac devetogodišnje Emili Hend.

Po povratku su joj rekli da je Narkis, Hendova bivša supruga koja mu je pomagala u brizi oko Emili, ubijena 7. oktobra.

“Sinoć je plakala dok joj lice nije pocrvenjelo, nije mogla da prestane. Nije htjela nikakvu utjehu, valjda je zaboravila kako da se utješi. Pokrila se i tiho plakala”, rekao je on.

Jair Rotem je rekao da je njegova nećaka Hila Rotem Šošani (13) bila zatočena sa Emili Hend, i takođe sada govori šapatom. Ona je pričala kako je grlila svoju majku Raju, koja je još u Gazi, koja je plakala kada su joj oduzete djevojčice prije njihovog povratka u Izrael.

Hila Rotem-Šošani sa članom porodice nakon oslobađanja
Hila Rotem-Šošani sa članom porodice nakon oslobađanjafoto: Reuters

Merav Mor Raviv je rekla da su otmičari njenog rođaka Kerena Mundera, Kereninog devetogodišnjeg sina Ohada i majke Rut, govorili hebrejski i povremeno bi prešli prstom preko grla da ih upozore da će biti ubijeni ako se ne budu ponašali kako se od njih traži.

Ona je za izraelski Kanal 12 rekla da su premještani sa mjesta na mjesto, i ispod i iznad zemlje. Smršali su jer je hrane ponekad bilo malo, a danima su jeli uglavnom pirinač i lepinje.

Zvaničnici u izraelskim bolnicama kažu da su taoci imali lošu ishranu, a da je mnogima sa hroničnim bolestima uskraćena medicinska pomoć, što je izazvalo ozbiljne zdravstvene probleme.

Elma Avraham (84), koja je oslobođena u nedjelju, “borila se za život”, prema riječima bolničkog osoblja.

“Držali su je u užasnim uslovima”, rekla je ćerka Tali Amano. “Moja majka je stigla nekoliko sati prije nego što bismo je izgubili”.

Adva Ada je rekla da je njena baba Jafa Adar (85), uspjela da se drži čvrsto tako što je stalno razmišljala o ponovnom susretu sa porodicom.

“Rekla je da je mnogo razmišljala o porodici i da joj je to pomoglo da preživi. Mogla je da čuje glasove praunuka kako je zovu i to joj je dalo veliku moć”, ispričala je unuka za Rojters.

Jedna izraelska majka, Danijel Aloni, napisala je pismo zahvalnosti Hamasovim oružanim Brigadama al Kasam prije nego što je oslobođena sa ćerkom Emilijom. Njihova priča je dobila veliki publicitet u arapskim medijima.

Danijel im se zahvalila na tome što su Emiliji davali slatkiše i voće i odnosili se prema njoj kao prema kraljici, prenio je Rojters.

“Zauvijek ću biti zahvalna što ona ne odlazi odavde sa traumom”, napisala je. “Kad bismo samo na ovom svijetu mogli zaista da budemo dobri prijatelji”.

Susret sa vođom Hamasa

Osamdesetpetogodišnja Izraelka koju je Hamas oteo 7. oktobra i oslobodio nakon dvije nedjelje, rekla je da je srela lidera grupe Jahju Sinvara dok je bila zatočena i pitala ga kako ga nije sramota zbog nasilja nad mirovnim aktivistima poput nje.

Jočeved Lifšic je odvedena u Gazu iz svoje kuće u izraelskom kibucu Nir Oz. Ona je za izraelski list “Davar” rekla da se suočila da Sinvarom kada je posjetio taoce u jednom podzemnom tunelu gdje ih je Hamas držao zatočene.

Jočeved Lifšic sa fotografijom supruga na protestu
Jočeved Lifšic sa fotografijom supruga na protestufoto: Beta/AP

“Sinvar je bio sa nama tri-četiri dana pošto smo stigli”, rekla je Lifšic. “Pitala sam ga kako ga nije sramota da uradi tako nešto ljudima koji su sve te godine podržavali mir”.

“Nije odgovorio. Ćutao je”, rekla je.

Lifšic je mirovna aktivistkinja koja je sa suprugom godinama pomagala bolesnim Palestincima u Gazi da dođu do bolnice, izjavio je njen unuk za Rojters. Njen 83-godišnji suprug Oded je takođe otet iz svog doma i još je u zatočeništvu.

Ubijena porodica talaca?

Pregovore između Izraela i Hamasa o produženju primirja juče je u posljednjem trenutku poremetila nepotvrđena objava Hamasa da je ubijena porodica izraelskih talaca, uključujući 10-mjesečnu bebu.

Neposredno prije konačnog oslobađanja žena i djece talaca zakazanog u okviru primirja, vojno krilo Hamasa saopštilo je da je najmlađi talac, beba Kfir Bibas, ubijen u ranijem izraelskom bombardovanju, zajedno sa svojim četvorogodišnjim bratom Arijelom i njihovom majkom. Njihov otac, koji je takođe zatočen, nije pomenut u saopštenju.

Izraelski zvaničnici kazali su da provjeravaju tvrdnje Hamasa, što je veoma emotivno pitanje u Izraelu gdje je porodica među civilima čije je oslobađanje smatrano prioritetnim.

Hamas je do sada oslobodio 60 izraelskih žena i djece na osnovu dogovora o primirju, kao i 21 stranca na osnovu odvojenih sporazuma. Izrael je zauzvrat oslobodio 180 palestinskih žena i tinejdžera.

Bonus video: