Kraj kratke ali burne karijere: Predstavnički dom izbacio republikanca Džordža Santosa

Ovo je bio drugi pokušaj njegove smjene. Prethodni je bio neuspješan, zato što su 182 republikanca i 31 demokrata glasali protiv toga da se izbaci dok se ne riješi krivični slučaj

11890 pregleda 1 komentar(a)
Santos, Foto: Reuters
Santos, Foto: Reuters

Kratka karijera republikanskog kongresmena Džordža Santosa u američkom Kongresu u srijedu je okončana, nakon što su članovi donjeg doma glasali da bude izbačen zbog optužbi za korupciju i pronevjeru novca iz predizborne kampanje.

Za Santosovu smjenu glasalo je 311 članova Predstavničkog doma, dok je 114 bilo protiv, što je iznad potrebne dvotrećinske većine. Uoči istorijskog glasanja, predsjedavajući Majk Džonson rekao je da će glasati protiv smjene kontroveznog kongresmena.

"Gotovo je...Upravo su postavili opasan presedan...Pošto nisam više član Kongresa, ne moram da odgovaram ni na jedno pitanje", rekao je Santos poslije glasanja.

Kontroverza oko Santosa počela je odmah nakon njegove pobjede na izborima u novembru prošle godine. Priznao je da je izmislio veći dio biografije, a federalni tužioci su ga optužili da je prao novac iz predizborne kampanje i prevario donatore. Santos je negirao krivicu.

Ovo je bio drugi pokušaj njegove smjene. Prethodni je bio neuspješan, zato što su 182 republikanca i 31 demokrata glasali protiv toga da se izbaci dok se ne riješi krivični slučaj. Zbog Santosove smjene, republikanci imaju još tješnju većinu u Predstavničkom domu, 221 naprema 213. Santos je u Kongresu zastupao Njujork i očekuje se da će izbori za njegovog nasljednika biti neizvjesni.

Prošlomjesečnom kongresnom istragom utvrđeno je da je Santos, između ostalog, koristio hiljade dolara iz kampanje za saune, botokse, luksuzne brendove, te onlajn platformu "OnlyFans", poznatu po seksulanom sadržaju.

Santos je odbijao da podnese ostavku, ali je ranije najavio da se neće ponovo kandidovati na izborima naredne godine.

Tek je šesti kongresmen koji je izbačen iz Predstavničkog doma, a prvi koji nije osuđen za krivično djelo ili se borio za snage Konfederacije u građanskom ratu od 1861. do 1865. godine. Prije Santosa je 2002. godine smijenjen demokrata Džejms Trafikant koji je bio osuđen za krivična djela.

Santos je sa problemima počeo da se suočava ubrzo nakon što je pobijedio na izborima u novembru prošle godine, kada su mediji razotkrili da nije pohađao Univerzitet u Njujorku, i da nije radio za Goldmen saks i Sitigrupu, kako je tvrdio tokom kampanje.

Takođe je lažno tvrdio da je jevrejskog porijekla i da su mu baba i djeda pobjegli od nacista tokom Drugog svjetskog rata. Zbog toga je izolovan u Kongresu i postao predmet bezbrojnih šala, prije nego što je protiv njega podignuta federalna optužnica za prevaru i krivična djela povezana sa finansiranjem kampanje.

U optužnici od 23 tačke, tereti se da je uveličavao ukupan iznos prikupljenih sredstava za predizbornu kampanju da bi privukao veću podršku Republikanske stranke, da je prao novac da bi platio za lične troškove, a koristio je kreditne kartice donatora bez njihove dozvole. Njegovi bivši saradnici priznali su krivicu za prevaru.

Suđenje Santosu bi trebalo da počne 9. septembra naredne godine, manje od mjesec dana prije izbora na kojima će se birati predsjednik, svi članovi Predstavničkog doma, te dio senatora."

Guvernerka Njujorku Keti Hokal ima 10 dana da zakaže izbore za Santosovo upražnjeno mjesto, koji moraju biti održani 70 do 80 dana od njene objave.

Bonus video: