Tramp gubi konce: Raspustio predsjednički Savjet pun uticajnih biznismena!

16 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2017. 19:27h

Američki predsjednik Donald Tramp je raspustio dva savjetodavna tijela Bijele kuće!

"Radije nego da pritiskam biznismene, stavljam tačku na Savjet za proizvodnju i Strateško-politički forum, objavio je Tramp na Tviteru.

Tramp se nakon kontroverznih komentara u kojima nije decidno osudio rasizam i neonacizam našao na meti brojnih kritika.

Uslijedila je i nova serija povlačenja iz savjetodavnih tijela koje je osnovao, što se dešavalo i ranije, najupečatljivije kod odluke da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma o klimi.

Trampove savjete su činili biznismeni iz najuticajnijih američkih kompanija kao što su Dženeral Motors, Dizni, Boing, Vol-Mart, Morgan end Čejs, Del, Ibm, Ander Armor, Uber, Tesla, Intel...

Nakon što je Tramp saopštio da se SAD povlači iz Pariskog sporazuma o klimi, savjetodavna tijela Bijele kuće napustili su vlasnik Tesle, milijarder Ilon Mask, i direktor Volt Diznija Robert Iger.

Posljednja u nizu bila je ostavka generalnog direktora farmaceutske kompanije "Merck & Co Inc", Keneta Frejzera, koji je prije dva dana saopštio da napušta Američki savjetu za proizvodnju.

Pored Frejzera ostavke u savjetodavnim tijelima podnijeli su: Kevin Plank direktor kompanije Ander armor, Brajan Krzanič iz Intela, Skot Paul iz Alijanse za američku proizvodnju, Ričard Trumka predsjednik neprofitne organizacije AFL-CIO, Inge Tulin direktor kompanije 3M i Denise Morison iz kompanije Cempbel Soup.

Bonus video: