SAD podigle optužnice protiv vojnika Rusije zbog otmice i mučenja jednog Amerikanca u Ukrajini

Četiri optužena Rusa identifikovana su kao pripadnici ruskih oružanih snaga ili jedinica povezanih s njima. Dvojica su opisana kao viši oficiri. Niko od četvorice nije u pritvoru

4347 pregleda 12 komentar(a)
Garland, Foto: Reuters
Garland, Foto: Reuters

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je danas saopštilo da je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv četvorice pripadnika Vojske Rusije zbog otmice i mučenje jednog Amerikanca tokom invazije na Ukrajinu.

Po riječima američkih zvaničnika, to je prvo krivično gonjenje Rusa u vezi sa zločinima u ratu Rusije protiv Ukrajine i prvi slučaj ratnog zločina u kojem je žrtva - Amerikanac.

"Ministarstvo pravde i američki narod imaju dugo pamćenje", rekao je državni tužilac Merik Garland najavljujući suđenje i dodao: "Nećemo zaboraviti zločine u Ukrajini. I nikada nećemo prestati da radimo na privođenju odgovornih pred lice pravde."

Četiri optužena Rusa identifikovana su kao pripadnici ruskih oružanih snaga ili jedinica povezanih s njima. Dvojica su opisana kao viši oficiri. Niko od četvorice nije u pritvoru.

Rusi su optuženi da su oteli Amerikanca iz njegove kuće u ukrajinskom selu 2022. godine.

Amerikanac je pretučen i saslušavan tokom desetodnevnog zatočeništva u ruskoj vojnoj bazi, a potom je evakuisan sa suprugom Ukrajinkom, kažu američke vlasti.

On je američkim saveznim agentima koji su prošle godine bili u Ukrajini radi istrage tog slučaja, ispričao da su ga ruski vojnici oteli, skinuli golog, uperili mu pištolj u glavu i žestoko ga tukli - prenio je sekretar za unutrašnju bezbjednost SAD Alehandro Majorkas.

"Dokazi koje su prikupili naši agenti, govore o brutalnosti, kriminalu i moralnoj truleži ruske invazije“, ocijenio je Majorkas i dodao da su istražitelji Državne bezbjednosti i FBI-a da bi identifikovali četvoricu Rusa intervjuisali Amerikanca, njegovu porodicu i druge koji su bili oko sela Majlove u vrijeme otmice.

Garland je otvoreno govorio o ratnim zločinima u Ukrajini od početka ruske invazije februara 2022. godine, a Ministarstvo pravde je izdalo nalog saveznim tužiocima da ispitaju mogućnost podizanja optužnica za krivična djela.

Nezavisni stručnjaci za ljudska prava kažu da su našli mnoge dokaze ratnih zločina ruskih snaga, uključujući mučenje koje se završilo smrću i silovanjem žena starih do 83 godine.

Međunarodni krivični sud je u martu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, optuživši ga da je lično odgovoran za otmice djece iz Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija ne priznaje MKS i da njegove odluke smatra "ništavim", a taj potez suda nazvao "nečuvenim i neprihvatljivim".

SAD nisu članice MKS-a, ali Ministarstvo pravde sarađuje s njim i podržava ukrajinske tužioce u istrazi ratnih zločina.

Optužnice zasad imaju uglavnom simboličan značaj s obzirom na nejasne izglede da će bilo koji od četvorice optuženih ikada biti doveden u američku sudnicu.

Bajdenova administracija, u nastojanju da pokaže stalnu podršku Ukrajini dok traje rat Izraela i Hamasa, vrši ovih dana pritisak na Kongres da odobri vojnu i ekonomsku pomoć za ratne napore Kijeva.

SAD i Rusija nemaju sporazum o ekstradiciji, ali je Ministarstvo pravde pokrenulo više krivičnih postupaka protiv ruskih državljana, prije svega zbog sajber-kriminala, uključujući miješanje u predsjedničke izbore 2016.

U nekim od tih slučajeva optužene su privele američke vlasti kada su ih našle dok su putovali van Rusije.

Bonus video: