Iako raste broj žrtava, SAD i dalje naoružavaju Izrael

Malo je vjerovatno da će Bajdenova administracija ograničiti vojnu podršku svom savezniku jer smatra da je diplomatija efikasnija od prijetnji

13126 pregleda 50 reakcija 1 komentar(a)
Izraelski vojnici blizu granice sa Gazom, Foto: AMIR COHEN
Izraelski vojnici blizu granice sa Gazom, Foto: AMIR COHEN

Suočena sa porastom broja žrtava ofanzive Izraela na jugu Gaze američka administracija pokušava da izvrši pritisak na svog saveznika da svede na minimum civilne žrtve, ali ne preduzima mjere koje bi ga mogle natjerati da posluša, poput prijetnje ograničavanjem vojne pomoći.

Najviši zvaničnici SAD, uključujući potpredsjednicu Kamalu Haris i državnog sekretara Entonija Blinkena, javno su pozvali Izrael da djeluje preciznije na jugu kako bi izbjegao velike civilne žrtve koje su nanijeli njegovi napadi na sjeveru.

Vašington za sada isključuje uskraćivanje isporuke oružja ili oštro kritikovanje Izraela kao sredstva za promjenu njegove taktike jer SAD vjeruju da je postojeća strategija privatnog pregovaranja efikasna, izjavila su za agenciju Rojters dva američka zvaničnika.

"Mislimo da ono što radimo djeluje na njih", rekao je visoki američki zvaničnik, navodeći kako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu prvo odbijao da dozvoli ulazak pomoći u Gazu a potom dozvolio skoro 200 kamiona dnevno. On je dodao da je taj napredak rezutat intenzivne diplomatije, a ne prijetnji.

Taj zvaničnik je rekao da bi smanjenje vojne podrške Izraelu nosilo velike rizike.

"Počnete da smanjujete pomoć Izraelu, počnete da ohrabrujete druge strane da uđu u sukob, oslabite efekat odvraćanja i ohrabrite druge neprijatelje Izraela", kazao je.

Izrael od SAD dobija 3,8 milijardi dolara vojne pomoći godišnje, od borbenih aviona do snažnih bombi koje bi mogle da unište tunele Hamasa

Čini se da na izraelsku vladu ne utiču međunarodni zahtjevi da promijeni strategiju.

"Mislim da premijer ne osjeća nikakav pritisak i da ćemo učiniti sve što je potrebno da ostvarimo naše vojne ciljeve", rekao je Rojtersu Netanjahuov spoljnopolitički savjetnik Ofir Falk prošle sedmice kada mu je postavljeno pitanje o međunarodnom pritisku na Izrael.

Šteta izazvana izraelskim napadima u Kan Junisu
Šteta izazvana izraelskim napadima u Kan Junisufoto: Reuters

Izrael od SAD dobija 3,8 milijardi dolara vojne pomoći godišnje, od borbenih aviona do snažnih bombi koje bi mogle da unište tunele Hamasa, a adminstracija Džoa Bajdena je tražila od Kongresa da odobri dodatnih 14 milijardi.

Takva podrška daje Vašingtonu "značajan uticaj" na način vođenja rata protiv Hamasa, rekao je Set Binder iz Projekta za demokratiju na Bliskom istoku.

"Uskraćivanje određenih vrsta opreme ili odlaganje dopunjavanja zaliha različitog oružja primoralo bi izraelsku vladu da prilagodi strategije i taktike", rekao je Binder. "Do danas administracija nije pokazala spremnost da iskoristi taj uticaj.

Rojters navodi da je Bajden pod pritiskom zbog predsjedničkih izbora 2024. te da bi bilo kakav pokušaj smanjenja pomoći mogao podriti podršku demokratskom predsjedniku među proizraelskim nezavisnim biračima.

Aktuelni predsjednik je i pod pritiskom frakcije progresivnih demokrata koji žele da SAD odrede uslove za vojnu pomoć svom najbližem bliskoistočnom savezniku, i da Bajden podrži pozive na hitnu obustavu vatre.

Zabrana viza zbog nasilja na Zapadnoj obali

SAD su u utorak počele da uvode zabrane viza osobama umiješanim u nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali nakon nekoliko poziva Izraelu da učini više da spriječi nasilje jevrejskih naseljenika nad Palestincima koje je poraslo od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi prije dva mjeseca.

Od Bliskoistočnog rata 1967, Izrael je okupirao Zapadnu obalu, koju Palestinci žele kao jezgro nezavisne države. Izrael je tamo izgradio jevrejska naselja koja većina zemalja smatra nelegalnim. Izrael to osporava i navodi istorijske i biblijske veze sa tom teritorijom.

Sahrana Palestinca ubijenog u izraelskom napadu na Zapadnoj obali
Sahrana Palestinca ubijenog u izraelskom napadu na Zapadnoj obalifoto: Reuters

Evropska unija bi trebalo da slijedi primjer SAD i uvede sankcije nekim izraelskim naseljenicima zbog napada na Palestince na Zapadnoj obali, izjavio je juče visoki funkcioner Socijaldemokrata (SPD) njemačkog kancelara Olafa Šolca.

"Bilo bi dobro kada bi se EU pridružila američkim sankcijama protiv nasilnih naseljenika", rekao je za Rojters Nils Šmid, portparol za spoljnu politiku poslaničkog kluba SPD-a.

Portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova rekao je na redovnoj konferenciji za novinare da bi o sankcijama protiv izraelskih naseljenika umiješanih u napade na Palestince trebalo dalje raspravljati na nivou EU.

"Pozdravljamo činjenicu da su SAD isto tako jasne u svom stavu kao i mi i da će sada preduzeti konkretne mjere u vidu ograničenja ulaska", rekao je portparol.

On je dodao da je nasilje koje su doseljenici počinili nad palestinskim zajednicama na Zapadnoj obali poprimilo "tako alarmantne razmjere" posljednjih sedmica da su mnoge porodice u strahu napustile svoje domove. „To je potpuno neprihvatljivo“.

Bonus video: