Bajden "zapanjen" što Kongres još nije odobrio desetine milijardi dolara za Ukrajinu: "Poklon" za Putina

"Kongres treba da donese dodatno finansiranje za Ukrajinu prije nego što odu na pauzu za praznike – tako je jednostavno", rekao je predsjednik SAD

12562 pregleda 8 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je u srijedu da je "zapanjujuće" što Kongres još nije odobrio desetine milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini, pošto je njegova administracija upozorila na strašne posljedice po Kijev - i nazvao to odlaganje "poklonom" za Vladimira Putina.

Članovi Predstavničkog doma i Senata ovog mjeseca moraju da odobre finansiranje ukrajinskih ratnih napora ili rizikuju da ruskom predsjedniku Putinu uruče "najveći poklon", upozorio je danas Bajden.

"Ovo ne može da čeka", rekao je Bajden u obraćanju u Bijeloj kući.

"Kongres treba da donese dodatno finansiranje za Ukrajinu prije nego što odu na pauzu za praznike – tako je jednostavno", dodao je on.

Govoreći u Bijeloj kući, Bajden je rekao da se republikanci koji insistiraju na promjeni pogranične politike kao uslovu za glasanje za pomoć "igraju našom nacionalnom bezbjednošću", iako je izrazio otvorenost za neke promjene.

"Republikanci u Kongresu su voljni da Putinu daju najveći poklon kome se mogao nadati", rekao je Bajden, rekavši da je američki kredibilitet u pitanju i kod drugih potencijalnih agresora i kod njenih saveznika. "Svaki poremećaj u našoj sposobnosti da snabdijevamo Ukrajinu jasno jača Putinovu poziciju."

Bajden se obratio naciji nekoliko sati pošto se sastao sa liderima Grupe sedam naprednih demokratija, koje su čvrsto podržavale Ukrajinu protiv invazije Rusije, i razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Bajden je od Kongresa zatražio skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ratova u Ukrajini, Izraelu i drugih bezbjednosnih potreba, ali se suočio sa jakim otporom na Kapitol Hilu.

Neki republikanci su se umorili od pružanja podrške Ukrajini pošto su SAD već poslale 111 milijardi dolara, a drugi insistiraju na oštrim promjenama američke pogranične politike kao uslova za glasanje za tu mjeru.

Bajden je rekao da podržava veća sredstva za bezbjednost granica, dodajući: "I ja sam spreman da promijenim politiku", ali je optužio republikance da više žele da insistiraju na političkim pitanjima nego da dođu do dvopartijskog kompromisa.

Bijela kuća je poslala sve oštrija upozorenja članovima Kongresa šta će se dogoditi ako ne odobre tu mjeru prije kraja godine, saopštivši da će ukrajinska vojska biti u zastoju, ili još gore.

"Mi smo razlog što Putin nije u potpunosti pregazio Ukrajinu", rekao je Bajden.

U pismu čelnicima Predstavničkog doma i Senata, koje je javno objavljeno u ponedjeljak, direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang upozorila je da će SAD ostati bez sredstava za slanje oružja i pomoći Ukrajini do kraja godine, rekavši da bi to bio "pucanj u nogu" Ukrajini na bojnom polju.

Nedugo po obraćanju Bajdena, oglasio se i Stejt department koji je saopštio da je Amerika opredelila novi paket pomoći u oružju i opremi kao dodatni vid podrške Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Ovaj paket koristi ograničene resurse koji ostaju na raspolaganju za pomoć Ukrajini, obezbjeđuje do 175 miliona dolara oružja i opreme u okviru prethodno dogovorenog plana, navodi se u saopštenju.

Paket uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju, protivoklopne rakete, municiju za malokalibarsko oružje, municiju za uklanjanje prepreka, opremu za zaštitu kritičnih djelova nacionalne infrastrukture, rezervne djelove, pomoćnu opremu, usluge, obuku i transport.

"Sve dok Rusija ne okonča ovaj rat zaustavljanjem brutalnih napada i povlačenjem snaga iz Ukrajine, od ključne je važnosti za SAD da nastave da vode koaliciju koju smo izgradili od više od 50 zemalja koje čvrsto stoje uz Ukrajinu", ističe se u saopštenju Stejt departmenta.

Osim ako Kongres ne usvoji predsjednikov zahtjev za dodatno finansiranje nacionalne bezbjednosti, ovo će biti jedan od posljednjih paketa bezbjednosne pomoći koje možemo da pružimo Ukrajini, upozorili su iz Stejt departmenta.

"Pomaganje Ukrajini u odbrani od ruske agresije i obezbjeđivanju njene budućnosti unapređuje naše interese nacionalne bezbjednosti i doprinosi globalnoj stabilnosti širom svijeta, a potrebno nam je da Kongres reaguje odmah", dodaje se.

Brigadni general Pet Rajder, sekretar za štampu Pentagona, rekao je u utorak da je ostalo oko 1,1 milijardu dolara sredstava za popunu američkih vojnih zaliha za oružje i opremu poslatu Ukrajini. Dodao je da je i dalje dostupno ovlašćenje za povlačenje još oko 4,8 milijardi dolara.

Bonus video: