BLOG Ministarstvo zdravlja u Gazi: 17.177 Palestinaca ubijeno od početka sukoba

Rat Izraela i Hamasa - 62. dan

26432 pregleda 3 komentar(a)
Kan Junis: Jutrošnji snimak iz satelita, Foto: Reuters
Kan Junis: Jutrošnji snimak iz satelita, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2023. 21:25h
Završeno
21:19h

Sjedinjene Države nisu dale Izraelu čvrst rok za okončanje velikih borbenih operacija protiv Hamasa u Gazi, a ako se rat sada završi, islamistička grupa bi nastavila da predstavlja prijetnju, rekao je danas pomoćnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Finer.

Obraćajući se bezbjednosnom forumu u Aspenu, Finer je rekao da Sjedinjene Države vjeruju da mnogi bezbjednosni ciljevi za Izrael ostaju na jugu enklave.

20:33h

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa izraelskim ministrom za strateška pitanja i rekao da Izrael mora učiniti više da zaštiti civile tokom ofanzive na jug Gaze, prenosi Rojters.

Blinken je takođe pozvao ministra Rona Dermera da dozvoli više humanitarne pomoći u Gazi, dok je pozdravio odluku Izraela da dozvole ulaz više goriva u gusto naseljenom području.

U napadima Izraela na desetak ciljeva u četvrtak poginulo je 350 Palestinaca.

Prošle sedmice tokom trećeg putovanja na Bliski istok od 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael, Blinken je izvršio pritisak na izraelsku vladu da osigura da ofanziva na jugu Gaze ne nanese "masovne" žrtve koje je njihova vojna operacija na sjeveru izazvala.

Međutim, skoro sedam dana nakon nastavka napada, broj mrtvih je već porastao.

20:12h

Bijela kuća je danas saopštila da Izrael i Hamas nisu blizu još jednog sporazuma o novoj humanitarnoj pauzi u njihovom tekućem sukobu, prenosi Rojters.

18:21h

Turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan otputovaće u petak u Vašington zajedno sa kolegama iz takozvane kontakt grupe muslimanskih zemalja kako bi razgovarali o situaciji u Gazi, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova danas, prenosi Rojters.

Kontakt grupa je formirana prošlog mjeseca na zajedničkom samitu Arapske lige i Organizacije za islamsku saradnju (OIC) o borbama u Gazi. Uključuje zvaničnike Turske, Jordana, Katara, Egipta, Saudijske Arabije, Indonezije, Nigerije, Palestinske vlasti i OIC-a.

18:17h

Među ključnim akterima pregovora koje predvode SAD i dalje postoji spremnost da se normalizuju odnosi između Saudijske Arabije i Izraela da se ponovo pokrene proces čak i nakon razornog napada Hamasa 7. oktobra, rekao je u četvrtak zamjenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel, prenosi Rojters.

„Mislim da je razumljivo da su u ovom trenutku neke od tih diskusija tihe i teške“, rekao je Kembel, govoreći na saslušanju za potvrđivanje u Odboru za spoljne poslove Senata.

17:44h

Sjedinjene Države su nastavile letove vojnih dronova iznad Gaze kako bi pomogle u potrazi za taocima koje je zauzela palestinska militantna grupa Hamas, saopštio je Pentagon danas, prenosi Rojters.

Letovi su bili pauzirani tokom primirja između Izraela i Hamasa, koje je propalo prošle nedjelje.

„U znak podrške naporima za oporavak talaca, SAD su nastavile nenaoružane letove bespilotnih letjelica iznad Gaze, a mi nastavljamo da pružamo savjete i pomoć kako bismo podržali našeg izraelskog partnera dok rade na naporima za oporavak talaca“, rekla je portparolka Pentagona Liza Lorens izjava, koristeći akronim za dronove.

16:12h

Portparol Ministarstva zdravlja Gaze rekao je danas da je 17.177 Palestinaca ubijeno, a 46.000 povrijeđeno u izraelskim udarima na Gazu od 7. oktobra, prenosi Rojters.

Portparol Ašraf Al-Kidra rekao je da je 350 Palestinaca ubijeno, a 1.900 povrijeđeno u posljednja 24 sata u Gazi.

16:11h

Egipat i dalje nastoji da ubrza isporuku pomoći Pojasu Gaze, saopštila je državna informativna služba danas, nakon što su količine pomoći koje su stigle do enklave smanjene sa okončanjem primirja 1. decembra, prenosi Rojters

Vladino tijelo je ponovilo da Egipat nikada neće dozvoliti da se njegovi stanovnici isprazne iz pojasa Gaze jer su gurnuti ka jugu prema granici sa Egiptom.

16:07h

Izrael je danas optužio palestinske militante da su lansirali rakete iz zone u južnom pojasu Gaze, gdje je rekao da civili koji bježe od rata koji sada traje osam nedjelja mogu pronaći sigurnost, prenosi Rojters.

Iz zone Al Mavasi lansirano je 12 raketa u srijedu i još najmanje jedna iz blizine humanitarne oblasti u Rafi, saopštila je izraelska vojska na društvenim mrežama, optužujući Hamas da „koristi civile kao živi štit“.

09:13h

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da nastavljaju da se bore protiv Hamasa u Pojasu Gaze, uključujući Kan Junis, gađajući "desetine terorističkih ciljeva", prenosi BBC.

U saopštenju za javnost se navodi: "Trupe IDF u sukobu sa terorističkom ćelijom koja je izašla iz tunelskog okna ubile su dvoje terorista u borbi i udarile u osovinu."

Dalje se navodi da je takođe gađan vojni kompleks koji pripada Hamasovom Centralnom Džabalija bataljonu, te da je ubijeno više boraca.

"Dalje, snage su locirale mrežu podzemnih tunela koji vode iz baze, kao i poligon za obuku i skladište oružja u zoni baze."

09:08h

Izraelska vojska saopštila je da je napredovala pravo u srce grada Kan Junisa u Gazi, a naoružano krilo Hamasa kaže da je borba bila žestoka, prenosi BBC.

Izraelske snage su sada stigle do kuće vođe Hamasa u Gazi Jahja Sinvara, a vjeruje se da se on i drugi najviši zvaničnici kriju u podzemnim tunelima.

"Samo je pitanje vremena kada ćemo ga uhvatiti", rekao je sinoć izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN) upozorio je da dva mjeseca nakon rata "situacija u Gazi postaje apokaliptična", navodi BBC.

Kako se borbe šire, stotine hiljada ljudi stisnuto je u manje područje na jugu, a "smisleni humanitarni napori" sada su skoro nemogući, rekao je zvaničnik.

U Njujorku, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Savjet bezbjednosti da reaguje na rat u Gazi, pozivajući se na rijetko korišćenu moć koju ima prema povelji UN.

Savjet do sada nije uspio da usvoji nijednu rezoluciju kojom se poziva na potpuni prekid vatre.

09:05h

Predlog zakona o hitnoj potrošnji za obezbjeđivanje milijardi dolara nove bezbjednosne pomoći Ukrajini i Izraelu blokiran je u američkom Senatu u srijedu pošto su republikanci zahtijevali strožije mjere za kontrolu imigracije na američkoj granici sa Meksikom

09:03h

Ujedinjene nacije (UN) odbacile su tvrdnje da su pristrasne u vezi sa sukobom Izrael-Gaza poručujući: "Jedina strana na kojoj smo je strana spašavanja života", piše BBC.

U srijedu je generalni sekretar UN Antonio Gutereš napisao pismo članovima Savjeta bezbjednosti, pozivajući se na članak UN koji nije korišćen decenijama i pozivajući ih da pomognu u sprečavanju humanitarne katastrofe u Gazi.

Izrael je poručio da je Gutrereš dostigao novi moralni minimum i da je to dokaz njegove pristrasnosti.

Govoreći u programu Today na BBC Radiju 4, Stefan Dižarik, portparol Gutereša, rekao je da je veoma rijetko da se generalni sekretar poziva na taj članak, ali je bio primoran da to učini zbog razmjera "užasne ljudske patnje".

Dižarik je rekao da mora postojati prekid vatre, rekavši da bi svako dalje urušavanje društvenog poretka u Gazi "veoma lako imalo katastrofalan uticaj na region u cjelini".

"Mislim da niko ne može da gleda na drugu stranu", dodao je on. "Svi članovi Savjeta bezbjednosti imaju odgovornost da iskoriste svoj uticaj kako bi pokušali da okončaju ovu krizu.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen optužio je Gutereša da podržava palestinski ekstremistički Hamas i u bučnom reagovanju na Gutereševo pismo Savjetu bezbjednosti u kojem se zahtijeva hitan prekid vatre, zatražio njegovu ostavku.

Koen je ocijenio da je Guterešov mandat na čelu svetskog tijela "opasnost za svjetski mir" zbog pozivanja na klauzulu u Povelji UN kako bi apelovao na intervenciju Savjeta bezbjednosti, prenose izraelski mediji.

09:02h

Hamas je u sklopu dugoročnih planova obmane Izraela kako bi tamošnji zvaničnici pomislili da ta teroristička organizacija ne želi sukob, davao obavještajne informacije o drugoj takvoj organizaciji, palestinskom Islamskom džihadu, piše Vašington post.

U izvještaju koji se poziva na neimenovanog izraelskog bezbjednosnog zvaničnika se navodi da je Hamas davao te informacije o manjoj ekstremističkoj organizaciji u Pojasu Gaze "da pojača utisak da je zainteresovan za saradnju".

09:01h

Zvanični portparol Hamasovog vojnog krila brigade Al-Kasam jedna je od najistaknutijih ličnosti u ratu Izraela i palestinskih ekstremista.

Poznat kao „Abu Ubaida", često se pojavljuje na društvenim mrežama šireći poruke grupe onlajn.

08:05h

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen optužio je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonija Gutereša da podržava palestinski ekstremistički Hamas i u bučnom reagovanju na Gutereševo pismo Savjetu bezbjednosti u kojem se zahtijeva hitan prekid vatre, zatražio njegovu ostavku.

Koen je ocijenio da je Guterešov mandat na čelu svetskog tijela "opasnost za svjetski mir" zbog pozivanja na klauzulu u Povelji UN kako bi apelovao na intervenciju Savjeta bezbjednosti, prenose izraelski mediji.

Gutereš je iskoristio ovlašćenje da upozori Savjet bezbjednosti UN sinoć na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i apelovao na 15 zemalja članova tog tijela da zahtijevaju hitan prekid vatre.

U pismu se navodi da je humanitarni sistem u Gazi u opasnosti od kolapsa poslije dva mjeseca rata koji je stvorio "užasavajuće ljudske patnje, fizičko razaranje i kolektivnu traumu" i zahtijeva da civili budu pošteđeni veće štete.

Gutereš se pozvao na član 99 Povelje UN u kojoj se navodi da generalni sekretar može da obavijesti članove savjeta o stvarima za koje misli da prijete međunarodnom miru i bezbjednosti.

"Međunarodna zajednica ima odgovornost da upotrijebi sav svoj uticaj da spriječi dalju eskalaciju i okonča ovu krizu", napisao je Gutereš, prenio je AP.

Portparol UN Stefan Dižarik je rekao da očekuje da će se generalni sekretar obratiti SB UN ove nedjelje i da vrši pritisak za humanitarni prekid vatre.

Izraelski ministar je rekao da je Guterešev poziv na prekid vatre u ratu izazvanom "zločinima Hamasa 7. oktobra na jugu Izraela predstavlja podršku palestinskoj terorističkoj organizaciji i ubistvu starijih osoba, otimanju beba i silovanju žena".

Oko 3.000 palestinskih ekstremista je tog dana ušlo u Izrael kroz probijenu graničnu ogradu, ubilo oko 1.200 ljudi i odvelo oko 240 talaca u Gazu uz podršku raketiranja izraelskih naselja.

Većina poginulih su civili i oko polovine talaca su bili žene i djeca, uključujući bebe i malu djecu.

Čitave porodice su ubijene u svojim domovima i ubijeno je 360 učesnika muzičkkog festivala na otvorenom, podsjećaju izraelski mediji.

Gutereš je više puta pozvao na prekid vatre u ratu a sada je pri put pisao članovima Savjeta bezbjednosti na osnovu člana 99 otkako je od 2017. godine na čelu svjetskog tijela sa 193 zemlje članice.

U svom pozivu Gutereš je upozorio da se humanitarni uslovi u Gazi usred rata Izraela i Hamasa "brzo pogršavaju u katastrofu sa potencijalno nepovratnim posljedicama za Palestince u cjelini".

Uz to je naveo da su očajni uslovi u palestinskoj enklavi i da će slom javnog reda onemogućiti humanitarnu pomoć, te da bi mogla nastati još gora situacija, upozorivši na bolesti, epidemije i pojačani pritisak na masovno raseljavanje u susjedne zemlje.

"Međunarodna zajednica ima odgovornost da iskoristi sav svoj uticacaj da spriječi dalju eskalaciju i okonča krizu", zaključio je Gutereš.

Koen je odgovorio na platformi X da svako ko podržava svjetski mir mora podržavati oslobađanje Gaze od Hamasa.

Više od 16.200 ljudi je ubijeno u Gazi i oko 80 odsto od 2,3 miliona stanovnika je prisilno raseljeno u mala područja.

Portparol UN je rekao novinarima da je pozivanje na Član 99 "vrlo dramatičan ustavni potez generalnog sekretara".

Ranije se pominje samo u decembru 1971. kada je šef UN U Tant upozorio savjet da situacija u Istočnom Pakistanu, sada Bangladešu i Indijskom potkontinetu, prijeti međunarodnom miru i bezbjednosti, navodi AP.

(BETA)

Izmjena: 08:13h
07:42h

Britanski javni servis BBC piše da dok se borbe nastavljaju u gradu Kan Junis na jugu Gaze, cijelo jutro su vidjeli znake sukoba sa kamera u južnom Izraelu koje gledaju na granicu.

Čula se daleka, ali stalna buka onoga što bi mogle biti eksplozije i zujanje motora aviona.

Vidjeli su se i veliki oblaci dima kako se dižu iz zbijenih zgrada u Gazi.

BBC piše da su se borbe nastavile preko noći u glavnom gradu na jugu Gaze.

U srijedu su izraelski vojnici rekli da su probili Hamasove odbrambene linije i izveli "ciljane napade u srcu grada".

Oko 240 Izraelaca i stranaca su palestinski ekstremisti iz grupe Hamas silom su odveli u Pojas Gaze tokom napada na jug Izraela 7. oktobra i tada ubili više od 1.200 ljudi, uglavnom civila.

Izraelska vojska je odmah odgovorila žestokim bombardovanjem Pojasa Gaze i kasnije, 27.oktobra kopnenim operacijama.

Tokom jednonedjeljnog primirja krajem novembra je na osnovu sporazuma Izraela i Hamasa kojem je posredovao Katar, oslobođeno je 105 talaca, uključujući 80 Izraelaca, dvostrukih državljana i stranaca u zamjenu za puštanje 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Hamas sada isključuje svaku mogućnost oslobađanja talaca ako Izrael trajno ne obustavi napad na Gazu.

07:40h

Suočena sa porastom broja žrtava ofanzive Izraela na jugu Gaze američka administracija pokušava da izvrši pritisak na svog saveznika da svede na minimum civilne žrtve, ali ne preduzima mjere koje bi ga mogle natjerati da posluša, poput prijetnje ograničavanjem vojne pomoći.

Najviši zvaničnici SAD, uključujući potpredsjednicu Kamalu Haris i državnog sekretara Entonija Blinkena, javno su pozvali Izrael da djeluje preciznije na jugu kako bi izbjegao velike civilne žrtve koje su nanijeli njegovi napadi na sjeveru.

Bonus video: