Rusija izdala potjernicu za rusko-američkom novinarkom Mašom Gesen

Ruski mediji izvjestili su prošlog mjeseca da je krivični postupak protiv Gesen, nagrađivane spisateljice i otvorene kritičarke predsjednika države Vladimira Putina, pokrenut zbog intervjua koji je onda dala istaknutom ruskom novinaru Juriju Dudi

7481 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube/Frontline PBS
Foto: Screenshot/Youtube/Frontline PBS

Ruska policija stavila je na potjernicu istaknutu rusko-američku novinarku i spisateljicu Mašu Gesen nakon što je protiv nje podigla optužnicu za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

To je najnoviji korak u nemilosrdnom obračunu Kremlja sa političkim protivnicima u Rusiji koji se intenzivirao otkako je ta zemlja 24. februara 2022. napala Ukrajinu i okupirala djelove njene teritorije.

Nezavisna ruska novinska kuća Medijazona prva je izvjestila da se Gesenova pojavila na onlajn listi traženih osoba ruskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Asošiejted pres je potvrdio autentičnost informacije, ali se sa sajta ministarstva ne vidi kada je tačno Gesen stavljena na listu.

Ruski mediji izvjestili su prošlog mjeseca da je krivični postupak protiv Gesen, nagrađivane spisateljice i otvorene kritičarke predsjednika države Vladimira Putina, pokrenut zbog intervjua koji je onda dala istaknutom ruskom novinaru Juriju Dudi.

U intervjuu, koji je objavljen na Jutjubu u septembru 2022. i od tada je pregledan više od 6,5 miliona puta, njih dvoje su, između ostalog, govorili o zvjerstvima ruskih oružanih snaga u Buči, ukrajinskom gradu u blizini Kijeva koji su nakratko okupirale ruske snage.

Nakon što su ga ukrajinske trupe ponovo zauzele, pronašle su tijela muškaraca, žena i djece na ulicama, u dvorištima i kućama, kao i u masovnim grobnicama. Na nekim tijelima bilo je tragova mučenja.

Ruski zvaničnici oštro poriču da su njihove snage odgovorne za taj masakr i gonile su brojne ruske javne ličnosti zbog toga što govore o Buči. Mnogi od njih su dobili duge zatvorske kazne.

Gesen ima dvojno rusko i američko državljanstvo i živi u SAD.

Bonus video: