Počinje šok-terapija novog argentinskog predsjednika

Nova argentinska vlada najavila je drastične mjere za ekonomski oporavak zemlje. Za većinu građana dolaze teška vremena

7216 pregleda 2 komentar(a)
Mieli na inauguraciji, Foto: Reuters
Mieli na inauguraciji, Foto: Reuters

Vladin program predviđa drastične mjere za izlazak zemlje iz krize. Među njima su znatna devalvacija argentinskog pezosa, obustavljanje javnih izdataka za reklame najmanje na godinu dana, smanjivanje broja ministarstava sa sadašnjih 18 na devet, smanjenje finansijske podrške pokrajinama, obustavljanje javne gradnje, smanjenje subvencija za energente i transport, neprodužavanje radnih ugovora u državnoj službi sklopljenih prije manje od godinu dana, kao i povećanje sredstava za dva socijalna programa za ugrožene.

Zemlji će nekoliko mjeseci biti lošije nego sada, rekao je ministar privrede Luis Kaputo u svom govoru kojim je predstavio program i naglasio da će tek nakon toga biti moguć novi polet.

Katastrofalno polazište

Argentinu trenutno potresa teška ekonomska kriza. Nova vlada je preuzela zemlju u kojoj, prema proračunu Univerziteta UCA, živi 44,7 odsto siromašnih, dok je ta stopa kod djece i mladih još veća i iznosi 62 procenta. Godišnja inflacija iznosila je 140 odsto.

Novi argentinski predsjednik Havijer Milei obećao je u predizbornoj kampanji deregulaciju ekonomije, prelazak na dolar, kao i smanjenje državnog aparata i birokratije.

MMF pozdravlja nove mjere

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svojoj prvoj reakciji pozdravio „hrabre prve mjere“. Odlučna primjena će doprinijeti stabilizaciji privrede i stvoriti temelje za održiv rast koji će nositi privatni sektor, navodi se u saopštenju MMF-a.

„Paketom mjera koji je najavljen vlada Havijera Mileija koristi svoj početni bonus kako bi odmah preduzela drastične korake za sanaciju državnih finansija i oživljavanje privrede“, prokomentarisao je Hans-Diter Holcman, šef kancelarije u Buenos Ajresu fondacije Fridrih Nauman, koja je bliska njemačkim liberalima (FDP).

„Predviđene mjere idu u pravom smjeru i mogle bi da doprinesu jačanju povjerenja u Mileijeve sposobnosti za djelovanje, kako u zemlji, tako i u inostranstvu“, rekao je Holcman za DW. Ali, on ukazuje i da je pretpostavka za to dobijanje većine u parlamentu, kao i pridobijanje stanovništva za te drastične mjere. Tu je kao važan doprinos najavljena finansijska podrška za najslabije u društvu, ističe Holcman.

Koncentracija na deficit

Mjere su u skladu s onim što je predsjednik najavio u svom inauguracionom govoru: koncentracija na problem s porezima koji je uzrok makroekonomskih nejednakosti, ocijenio je za DW argentinski ekonomski stručnjak Eugenio Mari. „To je nužna pretpostavka za rješavanje monetarnog problema. Alternativa bi bila hiperinflacija.“

Međutim, socijalne posljedice jedne takve krize bile bi ogromne, pa je ona morala da bude spriječena po svaku cijenu, napominje Mari. „Nažalost, neodgovornost ekonomske politike proteklih godina nije nam ostavila mogućnost za bezbolnu alternativu.“

„Porašće socijalni protesti“

Nasuprot tome, Rikardo Aronskind s Nacionalnog univerziteta General Sarmijento u razgovoru za DW kritikuje: „Najavljeni paket ubrzava inflaciju čime će primanja većine stanovnika pasti na veoma nizak nivo.“ Drastično ograničavanje javnih izdataka na nacionalnom nivou i smanjenje finansijske pomoći pokrajinama dovešće do ubrzanja pada ekonomske djelatnosti i velikog rasta nezaposlenosti, očekuje Aronskind.

On smatra da će propasti mnoga mala i srednja preduzeća, čime će biti pogođeni veliki djelovi srednjeg sloja stanovništva. „Doći će do enormnog transfera imovine od donjih 70 odsto stanovništva, prema bogatijim slojevima. Povećaće se socijalni sukobi i državne represije protiv socijalnih protesta“, smatra Aronskind. „Ta politički nestabilna situacija obilježena sukobima stvoriće scenario za neizvjesnost koji neće povećati privlačnost za strane ulagače.“

Prvo veliko odmjeravanje snaga očekuje se neposredno uoči Božića. Naime, sindikati i organizacije civilnog društva, koje su u Argentini tradicionalno naklonjene politici peronizma, najavili su prve proteste za 20. decembar.

Bonus video: