Bivši zvaničnik FBI osuđen na četiri godine zatvora zbog saradnje sa Deripaskom

Deripaska, osnivač aluminijumske kompanije Rusal, je među 24 ruska biznismena i vladina zvaničnika kojima je Vašington uveo sankcije 2018. godine zbog navodnog ruskog miješanja u američke izbore 2016.

9707 pregleda 1 komentar(a)
Čarls Mekgonigal, Foto: Reuters
Čarls Mekgonigal, Foto: Reuters

Bivši zvaničnik Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarls Mekgonigal osuđen je u četvrtak na četiri godine zatvora nakon što je prethodno priznao da je radio za Olega Deripasku, ruskog oligarha pod američkim sankcijama za kojeg su tužioci naveli da je "desna ruka" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Mekgonigal, koji je bio na čelu kontraobavještajnog sektora u birou FBI-a u Njujorku od 2016. do penzije 2018. godine, priznao je u avgustu da je radio za Deripasku od proljeća do jeseni 2021. godine, da bi prikupio negativne informacije o drugom ruskom oligarhu Vladimiru Potanjinu.

Kazna od 50 mjeseci zatvora, Mekgonigalu je izrečena u federalnom sudu na Menhetnu. Federalni tužioci su tražili pet godina, maksimum za optužbu za zavjeru, za koju se Mekgonigal izjasnio da je kriv.

"Mekgonigal je zloupotrebljavao svoje vještine i uticaj koji mu je zemlja povjerila, da bi tajno radio za upravo one prijetnje od kojih je prethodno štitio SAD. Mekgonigal najbolje zna koliko su ozbiljna krivična djela koja je počinio", naveli su tužioci u sudskom podnesku 7. decembra

Mekgonigalovi advokati naveli su da njihov klijent ne bi trebalo da služi zatvorsku kaznu zato što je prihvatio odgovornost i već izgubio posao. Takođe su tvrdili da je bivši zvaničnik FBI-a mislio da je njegova saradnja sa Deripaskom "u skladu" sa američkom spoljnom politikom zato što se time promovisalo potencijalno sankcionisanje Potanjina.

Deripaska, osnivač aluminijumske kompanije Rusal, je među 24 ruska biznismena i vladina zvaničnika kojima je Vašington uveo sankcije 2018. godine zbog navodnog ruskog miješanja u američke izbore 2016.

Advokat ruskog oligarha, koji je odvojeno optužen zbog izbjegavanja ruskih sankcija, odbio je da komentariše presudu Mekgonigalu.

Sekretarijat za finansije sankcionisao je Potanjina, vlasnika najvećeg udijela u metalurškoj kompaniji Nornikelu, u decembru 2022. godine da bi izvršio pritisak na Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Mekgonigal se takođe izjasnio da je kriv po federalnoj optužnici u Vašingtonu, koja ga tereti da je sakrio isplatu od 225.000 dolara, koliko mu je u gotovini dao bivši albanski obavještajac. Kazna po tim optužbama će mu biti izrečena 16. februara.

Bonus video: