Kinu zahvatile rekordno niske temperature: Jičun bi mogao zabilježiti minus 47,9 stepeni Celzijusa

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je hitan odgovor, a nacionalno tijelo za prevenciju katastrofa izdalo je direktivu lokalnim vlastima da pripreme planove za vanredne situacije, kao i opremu za uklanjanje snijega i leda

7677 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Pekinga, glavnog grada Kine, Foto: Reuters
Detalj iz Pekinga, glavnog grada Kine, Foto: Reuters

Temperature u djelovima Kine, uključujući provincije Šansi, Hebej i Liaoning, dostigle su najniže nivoe od početka evidencije, objavila je državna televizija u nedjelju.

Grad Jičun u provinciji Heilongjiang mogao bi početkom sljedeće sedmice zabilježiti rekordno nisku temperaturu od minus 47,9 stepeni Celzijusa, zabilježenu zadnji put u januaru 1980. godine.

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je hitan odgovor, a nacionalno tijelo za prevenciju katastrofa izdalo je direktivu lokalnim vlastima da pripreme planove za vanredne situacije, kao i opremu za uklanjanje snijega i leda.

"Skladištenje termalnog uglja treba obaviti unaprijed kako bi se osigurala normalna proizvodnja električne energije u elektranama tokom kritičnog perioda", navodi se u direktivi.

Takođe, lokalne vlasti su pozvane "da osiguraju da nacionalno snabdijevanje energijom i potražnja budu stabilni i uredni".

Predsjednik Kine Si Đinping pozvao je u petak na "potpunu" hitnu reakciju na zahlađenje koje je počelo početkom ove sedmice sa snježnim padavinama i zaleđenim putevima, uz jaku maglu koja je izazvala više saobraćajnih nesreća.

Bonus video: