Matis: Ako udare na Guam igra kreće; Kim: Tramp na potezu

Kim je rekao da vojska treba u svakom trenutku da bude spremna, ukoliko on donese odluku da se djeluje, navedeno je u izvještaju severnokorejske zvanične novinske agencije
99 pregleda 12 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2017. 06:01h

Lider Sjeverne Koreje Kin Džong-Un primio je izvještaj sjevernokorejske vojske o njenim planovima da napadnu područje u blizini Guama.

Međutim, rekao je da će posmatrati djelovanje Sjedinjenih Američkih Država neko vrijeme prije nego što donese odluku, javila je sjevernokorejska zvanična novinska agencija KCNA.

“Sjedinjene Američke Države, koje su prve donijele brojnu startešku nuklearnu opremu blizu nas, treba da prvo da donesu ispravnu odluku i pokažu djelima ukoliko žele da smanje tenzije na Korejskom poluostrvu i spriječe opasan vojni sukob”, navela je KCNA izjavu Kim Džong-Una, prenio je Rojters.

Kim je rekao da vojska treba u svakom trenutku da bude spremna, ukoliko on donese odluku da se djeluje, navedeno je u izvještaju severnokorejske zvanične novinske agencije.

Sjeverna Koreja je prošle nedjelje upozorila da planira da ispali četiri rakete u pravcu američkog ostrva u Pacifiku Guama, gdje su bazirani američki bombarderi.

BBC navodi da je odluka Kima da “čeka potez SAD” da “smiri tenzije” kao i da je Kim napokon spreman da stisne “dugme za pauzu”, međutim, u naciji kao što je Sjeverna Koreja ništa nije sigurno.

Analitičari navodi i da prosto to možda znači da Pjongjang još nije u potpunosti spreman za napad na Guam, pa “samo kupuje vrijeme”, piše BBC.

Saopštenje iz Pjongjanga uslijedilo je nakon upozorenja ministra odbrane SAD Džejmsa Matisa da bi bilo koji napad vrlo brzo doveo do rata, ako Pjongjang odluči da gađa Guam.

“Tada igra počinje”, rekao je on.

Matis je dodao da bi američka vojska branila državu od bilo kog napada “bilo kada i bilo gdje”.

Takođe je nastojao da uvjeri stanovnike Guama, ostrva koje je dom za oko 160.000 ljudi, da su dobro zaštićeni.

Južna Koreja i Kina apelovale su na pronalazak diplomatskog rješenja.

Bonus video: