SAD, Južna Koreja i Japan vježbom upozoravaju Sjevernu Koreju

Sjeverna Koreja je ranije ocijenila najavljeno angažovanje američkih bombardera kao dokaz neprijateljstva SAD i u ponedjeljak je probno lansirala u more interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) "Hvasong-18", kako je navedeno, kao upozorenje SAD i Južnoj Koreji

2804 pregleda 1 komentar(a)
Testiranje rakete, Foto: Reuters
Testiranje rakete, Foto: Reuters

Današnja zajednička vježba oružanih snaga SAD, Južne Koreje i Japana kod južnokorejskog ostrva DžeDžu namijenjena je jačajnju njihovog zajedničkog odgovora na nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje, saopštio je Združeni generalštab Južne Koreje.

U vježbi su učestvovali i američki bombarderi dugog doleta B-1B i južnokorejski i japanski borbeni avioni.

Sjeverna Koreja je ranije ocijenila najavljeno angažovanje američkih bombardera kao dokaz neprijateljstva SAD i u ponedjeljak je probno lansirala u more interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) "Hvasong-18", kako je navedeno, kao upozorenje SAD i Južnoj Koreji.

SAD, Južna Koreja i Japan osudili su to lansiranje kao provokaciju navodeći da se njime krši niz odluka Savjeta bezbjednosti UN kojim se zabranjuje svaka balistička aktivnost Pjongjanga.

Raketa Hvasong-18 s čvrstim gorivom je najnovija i najnaprednija sjevernokorejska interkontinentalna balistička raketa (ICBM). Zbog čvrstog goriva teže je detektovati njeno lansiranje nego rakete na tečno. Ove godine je lansirana triput.

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un rekao je da lansiranje pokazuje kako bi Sjeverna Koreja mogla da odgovori ukoliko SAD donesu "pogrešnu odluku protiv nje", ali strani stručnjaci kažu da Sjeverna Koreja treba da prevaziđe niz tehnoloških prepreka da da bi imala funkcionalnu ICBM s nuklearnom bojevom glavom koja može da pogodi kontinentalni dio SAD.

Samo ove godine Sjeverna Koreja je izvela oko 100 proba raznih balističkih raketa, a strani stručnjaci smatraju da ona nastoji da modernizuje nuklearni arsenal i dobije veće ustupke od SAD.

Kao odgovor na to SAD i Južna Koreja su proširili vojne vježbe, pojačali vojnu saradnju s Japanom i povećali privremeno raspoređivanje moćnih američkih snaga u Južnoj Koreji u kojima su bombarderi i podmornice na nuklearni pogon.

Kina i Rusija su kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN spriječile bilo kakav odgovor tog tijela na raketne aktivnosti Sjeverne Koreje.

Bonus video: