Veliki pljusak otežava spasavanje dječaka na Tajlandu

Kiša bi mogla uništiti sav napredak ostvaren tokom nedjelje na ispumpavanju vode iz špiljskog kompleksa Tham Luang u sjevernoj pokrajini Chiang Rai
1 komentar(a)
Tajland, Foto: Reuters
Tajland, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2018. 19:35h

Obilan pljusak pao je u subotu na sjeveru Tajlanda, otežavajući uslove u pećini u kojoj se spasioci utrkuju s vodom i vremenom kako bi izbavili dvanaest zarobljenih dječaka i njihovog trenera.

Kiša bi mogla uništiti sav napredak ostvaren tokom nedjelje na ispumpavanju vode iz špiljskog kompleksa Tham Luang u sjevernoj pokrajini Chiang Rai.

Uz opadanje nivoa kiseonika i lošu vremensku prognozu, sve je manje vremena za plan da se dječaci osposobe da sami izrone na površinu kroz uske, potopljene kanale, što bi bio golemi izazov i za iskusne pećinske ronioce.

Najveće šanse za uspjeh imamo u iduća tri, četiri dana, rekao je vođa spasilačkog tima.

Grupa mladih fudbalera i njihov 25-godišnji trener već nedjeljama su zarobljeni u pećini otkako su poplave 23. juna blokirale izlaz.

Narongsak Osotthanakorn, šef operacije spašavanja i guverner provincije Chiang Rai u kojoj se pećina nalazi, u subotu je rekao novinarima da su uslovi za moguću evakuaciju trenutno “najpogodniji” što se tiče nivoa vode i zdravlja djece.

No dodao je da i dalje traju rasprave i pripreme o mogućem pokretanju misije spašavanja. Ranije je rekao kako je moguće da dječaci neće biti evakuisani u isto vrijeme.

Narongsak je naglasio da će na konačnu odluku uticati i sve manja količina kisonika u pećini i prijetnja dodatnih kiša koje se prognoziraju za ovaj vikend i koje bi mogle trajati nekoliko dana.

U spašavanju dječaka već je poginuo bivši tajlandski marinac koji je rano u petak ostao bez vazduha pri dostavi boca s kiseonikom u lavirintski kompleks pećina.

Taj je smrtni slučaj pokazao koliko je težak zadatak koji očekuje spasioce odluče li se na evakuaciju dječaka s ronilačkom opremom, što je jedna od nekoliko strategija.

Dječaci stari između 11 i 16 godina ostali su hrabri u zatečenoj situaciji i kasno u petak su poslali rukom pisana pisma preko stranog ronioca.

“Ne brinite, svi su snažni”, piše u jednom pismu.

“Kad izađemo želimo jesti mnogo toga. Želimo što prije doma”, piše drugo.

Sveukupno sedam stranica pisama objavljeno je na Facebook stranici tajlandske mornarice, s porukama svih dječaka i njihovog trenera. Njihove kratke poruke pune su zahvalnosti, ljubavi i želje za hranom.

“Želim jesti pečenu svinjetinu”, napisao je jedan dječak.

Trener Ekapol Chanthawong se izvinio obiteljima dječaka jer ih je odveo u pećinu i obećao je da će paziti na njih što je bolje moguće.

Dijelovi pećine i dalje su potpuno poplavljeni usprkos tome što spasioci neumorno rade na ispumpavanju vode, a nova kiša mogla bi poništiti sav taj trud.

Voda u pećini teče snažnim strujama što predstavlja veliku opasnost za ronilačko spašavanje.

Djecu trenutno uče kako da koriste ronilačku opremu, no neki od dječaka ne znaju plivati, a za izlaz iz pećine čak i iskusnim roniocima iz mornarice treba pet ili šest sati, prenosi Hina.

Voda u pećini je mračna, hladna i puna prepreka poput uskih prolaza ili stijena. U mnogim dijelovima vidljivost ne postoji.

Spasioci stoga razmatraju i mogućnost bušenja 600 metara duboke rupe kroz koju će izvući dječake, no o toj se mogućnosti tek razmišlja.

Bonus video: