Vlada Japana odobrila nacrt budžeta kojim se drastično povećava potrošnja za odbranu

Centralno mjesto u novom budžetu za 2024. godinu ima jačanje vazdušne odbrane, posebno za zaštitu japanskih jugozapadnih ostrva u slučaju da izbije sukob između Kine i Tajvana

3641 pregleda 0 komentar(a)
Kišida, Foto: Reuters
Kišida, Foto: Reuters

Vlada Japana je na današnjoj sednici odobrila novi budžet za sledeću godinu kojim se drastično povećava potrošnja za odbranu u skladu sa novom bezbjednosnom strategijom koju je vlada premijera Fumija Kišide usvojila prije godinu dana.

Budžet treba da odobri parlament kada se ponovo sastane početkom sledeće godine a nacrt budžeta od 7,95 triliona jena (50 milijardi eura) za 2024. fiskalnu godinu koja počinje u martu obilježava drugu godinu petogodišnjeg programa jačanja vojske.

Japan takođe planira da potroši 43 triliona jena (272 milijarde eura) do 2027. godine kako bi ojačao svoju vojnu moć i skoro udvostručio svoju godišnju potrošnju na oko 10 triliona jena (61 milijarda eura) što će Japan učiniti trećim najvećim vojnim potrošačem na svijetu poslije SAD i Kine.

​Takođe će dodatno ojačati vojsku sa F-35 stelt borbenim avionima i drugim američkim oružjem, jer japanske trupe sve više rade sa saveznicima i preuzimaju sve ofanzivnije uloge.

Centralno mjesto u novom budžetu za 2024. godinu ima jačanje vazdušne odbrane, posebno za zaštitu japanskih jugozapadnih ostrva u slučaju da izbije sukob između Kine i Tajvana.

Mnistar odbrane Japana Minoru Kihara je ranije ovog meseca najavio odluku da nabavi rakete Tomahavk i Tip-12 do 2026. godine.

Zvaničnici su rekli da je taj potez rezultat suočavanja Japana sa svojim "najtežim" bezbjednosnim okruženjem u posleratnoj eri, što ga je takođe dovelo do pojačanja zajedničkih vojnih vježbi sa SAD, Australijom, Britanijom i drugim prijateljskim zemljama.

Kao zemlja sa starim stanovništvom koje se iz godinu u godinu smanjuje, finansiranje porasta vojne potrošnje, kao i obezbjeđivanje neophodnog osoblja nije lako.

Vlada povećava plate, socijalne i druge uslove kako bi privukla više pripadnika oružanih snaga.

Bonus video: