Grundberg: Zaraćene strane u Jemenu obavezale se na prekid vatre i pristale na početak mirovnog procesa

Jemen, najsiromašnija zemlja na Arapskom poluostrvu, već osam godina je uvučen u rat između pobunjenih Huta i vladinih snaga, koje od 2015. podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom. Podršku ima i od Ujedinjenih Arapskih Emirata

5103 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Jemena, Foto: Reuters
Detalj iz Jemena, Foto: Reuters

Zaraćene strane u Jemenu, vlast i pobunjeni Huti, obavezali su se na novi prekid vatre i pristali na početak mirovnog procesa za okončanje sukoba, izjavio je danas specijalni izaslanik UN za Jemen Hans Grundberg.

Poslije niza sastanaka u Saudijskoj Arabiji i Omanu, Grundberg je pozdravio "posvećenost strana da se zauzmu za mjere koje imaju za cilj sprovođenje primirja širom zemlje i da se angažuju u pripremama za nastavak političkog procesa pod pokroviteljstvom UN", navodi se u saopštenju.

Jemen, najsiromašnija zemlja na Arapskom poluostrvu, već osam godina je uvučen u rat između pobunjenih Huta i vladinih snaga, koje od 2015. podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom. Podršku ima i od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nasilje se u velikoj mjeri smanjilo, od primirja koje su UN dogovorile u aprilu 2022. godine. To primirje je isteklo u oktobru, ali se i dalje manje-više poštuje.

Kako se navodi u saopštenju UN, sporazum uključuje obaveze da se isplate plate državnim službenicima, otvore putevi ka gradu Taizu koji su blokirali pobunjenici, ali i drugim djelovima Jemena, kao i nastavak izvoza nafte.

"Narod Jemena očekuje opipljive rezultate od novog sporazuma kako bi napredovao ka trajnom miru", rekao je Grundberg.

Bonus video: