Papa na Božić osudio namjensku industriju i pozvao na mir u svijetu

Pozvao je na mir u tom sukobu koji treba riješiti "kroz iskren i istrajan dijalog između dvije strane, uz snažnu političku volju i podršku međunarodne zajednice"

4118 pregleda 2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo je osudio namjensku industriju i njene "instrumente smrti" koji podstiču ratove, apelujući na Božić na mir u svijetu, a posebno između Izraela i Palestine.

U svom božićnjem obraćanju "Gradu i svijetu" (Urbi et Orbi) sa balkona bazilike Svetog Petra papa je poručio da žali zbog "gnusnog napada" Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i pozvao na oslobađanje talaca.

Takođe je zamolio za prekid izraelske vojne akcije u Gazi i "užasne žetve nevinih civila", te pozvao da humanitarna pomoć bude dostavljena onima kojima je potrebna.

Pozvao je na mir u tom sukobu koji treba riješiti "kroz iskren i istrajan dijalog između dvije strane, uz snažnu političku volju i podršku međunarodne zajednice".

Papa Franjo rekao je da je biblijska priča o Hristovom rođenju u Vitlejemu poslala poruku mira, ali da je Vitlajem ove godine "mjesto tuge i tišine".

Pomenuvši i krizna područja poput Jermenije, Azerbejdžana, Sirije, Jemena, Ukrajine, Južnog Sudana, Konga, Korejskog poluostrva, papa je apelovao da humanitarne akcije, dijalog i bezbjednost "prevladaju nasilje i smrt".

Posebno je uputio kritiku namjenskoj industriji da "podstiče sukobe širom svijeta na šta se jedva obraća pažnja".

"O tome treba pričati i pisati, kako bi se na vidjelo iznijeli interesi i profit koji povlače marionetske konce rata. Kako uopšte možemo da govorimo o miru, kada su proizvodnja, prodaja i trgovina oružjem u porastu", upitao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Bonus video: