Gutereš: Misija UN okončala povlačenje iz Malija

Prisustvo misije postalo je praktično neodrživo, nakon što je vojska preuzela vlast 2020. Hunta je sprovela stratešku preorijentaciju, raskinula stari savez sa bivšom dominantnom silom Francuskom i okrenula se vojno i politički ka Rusiji.

11775 pregleda 5 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Poslije deset godina prisustva u Maliju, misija UN u toj zemlji je "završila svoje povlačenje", izjavio je večeras generalni sekretar UN Antonio Gutereš, pozdravljajući "ključnu uloge" te misije.

Misija UN je "završila svoje povlačenje iz zemlje zaključno sa 31. decembrom" 2023. kako je dogovoreno sa vojskom koja je na vlasti u Maliju, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je pohvalio ulogu koju je misija odigrala "u obezbjeđivanju poštovanja primirja kao dijela sporazuma o miru i pomirenju iz 2015. (između Bamaka i pobunjeničkih grupa na sjeveru), kao i tranziciju", odnosno vojno preuzimanje vlasti 2020. godine.

Gutereš je odao poštu za 311 pripadnika misije UN koji su izgubili živote tokom 10 godina prisustva u Maliju. Oni su poginuli u napadima grupa povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom.

Prisustvo misije postalo je praktično neodrživo, nakon što je vojska preuzela vlast 2020.

Hunta je sprovela stratešku preorijentaciju, raskinula stari savez sa bivšom dominantnom silom Francuskom i okrenula se vojno i politički ka Rusiji.

Bonus video: