Kim Džong Un naložio vojsci Sjeverne Koreje da "uništi" SAD i Južnu Koreju ako dođe do napada

Kim Džong Un optužio je Vašington da Pjongjangu vojno prijeti i naredio da se protiv Južne Koreje "mobilišu sva sredstva i fizičke snage, uključujući i nuklearne"

21123 pregleda 12 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un naložio je vojsci da "uništi neprijatelja" - Sjedinjene Američke Države (SAD) i Južnu Koreju - ako napadne njegovu zemlju, javila je danas državna agencija KCNA.

"Ako se neprijatelj opredijeli za vojne provokacije protiv Demokratske Narodne Republike Koreje naša vojska treba da zada smrtonosni udarac, da ga potpuno uništi mobilizacijom svih najmoćnijih sredstava bez trenutka oklijevanja", rekao je Kim na sastanku sa sjevernokorejskim vojnim komandantima organizovanom u nedjelju u Pjongjangu, prenijela je KCNA.

U dugom govoru na samom kraju godine, kada se određuje strateška orijentacija zemlje, sjevernokorejski vođa uputio je prijetnje novim nuklearnim udarima na Seul i naredio ubrzanje priprema za "rat" koji bi, po njegovim riječima, mogao da bude "pokrenut svakog trenutka" na Korejskom poluostrvu.

Kim Džong Un optužio je Vašington da Pjongjangu vojno prijeti i naredio da se protiv Južne Koreje "mobilišu sva sredstva i fizičke snage, uključujući i nuklearne".

On je rekao da ne traži više pomirenje i ponovno ujedinjene sa Južnom Korejom i istakao da Seul i Vašington proizvode stalnu krizu koja se ne može kontrolisati.

SAD i Južna Koreja pojačali su vojnu saradnju u 2023, a Sjeverna Koreja je izvela i niz proba nukleranog oružja.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol danas je rekao da će njegova zemlja da se suprotstavi vojnim provokacijama Pjongjanga zahvaljujući i proširenom sistemu odvraćanja, usavršenom zajedno a Vašingtonom, a očekuje se da će on biti zaokružen u prvoj polovini 2024.

Taj sistem će suštiniki odvratiti svaku nuklearnu ili raketnu prijetnju iz Sjeverne Koreje, rekao je Jun u svom novogodišnjem govoru.

Pjongjang je 2023. poslao u orbitu satelit za vojno izviđanje, upisao u Ustav status nuklearne sile i testirao najmoćniju balističku raketu iz svog arsenala.

Bonus video: